14.1.09

Protest

Nezadovoljni velikim brojem ilegalnih prijevoznika koji djeluju na području općine Zenica, registrovani taksi vozači iz ovog grada za danas su najavili protestne vožnje kroz centar Zenice.

Okupljanje taksista zakazano je 12 sati na platou kod Željezničke stanice.

"Na ovaj način želimo podržati zahtjeve kolega iz Tuzle koji su nedavno digli svoj glas protiv ilegalnih taksista i nerada nadležnih inspekcijskih organa. Ovakvo stanje na ulicama Zenice, gdje svakodnevno radi preko 400 divljih taksi vozača više ne možemo izdržati. Nas 240 registrovanih taksi vozača redovno, do 7. u mjesecu izmirujemo svoje obaveze koje iznose 330 KM, dok oni nakon što budu zatečene u obavljanju nelegalne djelatnosti dobiju mandatnu kaznu za nepropisno parkiranje koja iznosi 40 KM“, rekao je Vedad Durmić, član Upravnog odbora Udruženje taksi vozača općine Zenica i jedan od organizatora sutrašnjeg protesta.

Taksisti će nadležnim inspekcijskim organima u Općini Zenica i Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK) dati vremenski rok kako bi se, kako je rekao Durmić, stanje na ulicama popravilo i ako se to ne desi, spremni su izvršiti totalnu blokadu gradskih ulica, pa i puta M-17.