9.1.09

Poziv iz zatvora

Femi Krasnići, osuđenik na izdržavanju kazne u Kazneno-popravnom zavodu Zenica, uputio je poziv i prijetnju NTV Hayatu, utvrđeno je istragom MUP-a ZDK i zatvorske uprave. U policiji nije bilo više informacija, osim da je identifikovan pozivalac, a da će ostatak istrage biti proveden u saradnji sa kolegama iz policije Kantona Sarajevo.

Nestabilna osoba

Krasnići je, saznajemo, psihički jako nestabilna osoba zbog ovisnosti o narkotičkim sredstvima, te su pripadnici Federalne uprave policije, SIPA-e i drugih policijskih službi u više navrata pokušavali, ali odustajali od njegovog saslušanja zbog drugih istraga.

On je pozvao NTV Hayat i kazao "da im neće ni policija koja ih čuva pomoći, jer će uskoro doći do eksplozije". Prethodno je NTV Hayat javno objelodanio da ih osiguravaju specijalci MUP-a Kantona Sarajevo.

- Nažalost, ali istinito. Osuđenici imaju i previše demokratije, jer imaju pravo na period pozivanja, mogu sa govornice putem bonova za telefoniranje zvati broj koji žele i mi ih ne možemo spriječiti. Prije se morao najaviti broj, koji ima veze sa njima, porodica, advokat, a sada mogu zvati medije, druge osobe, i to je jedna od "tekovina" demokratije, kazao nam je Josip Pojavnik, pomoćnik direktora KPZ Zenica.

Inače, Krasnići je 10. oktobra prošle godine u Kantonalnom sudu u Novom Travniku osuđen na šest i po godina zatvora zbog toga što je početkom novembra 2007. godine iz pištolja pokušao ubiti Nedžada Agovića, vlasnika firme Hari 2, ispred njegove kuće u Novom Travniku.

Ispalio tri hica


Krasnići je proglašen krivim jer se 6. novembra 2007. godine sa nepoznatom osobom dovezao u Novi Travnik, te sačekao Agovića ispred njegove kuće. Kada ga je primijetio kako ulazi u kuću, Krasnići je iz pištolja kalibra 7,65 milimetara, u namjeri da ga ubije, prema njemu ispalio dva hica, koja su vlasnika firme "Hari 2" pogodila u desnu nogu i nanijela mu teške povrede.

Dok se ranjeni Agović, kako stoji u presudi, kretao ulijevo, Krasnići je prema njemu ispalio i treći hitac iz pištolja, koji ga je promašio. Krasnići i nepoznata osoba nakon pucnjave sjeli su u vozilo i vratili se u Sarajevo, dok je Agoviću pomoć ukazana u travničkoj bolnici.