22.1.09

OV o zagađenju, opet

Vijećnici Općinskog vijeća Zenica jučer su na posebnoj sjednici vijeća zatražili od federalnog Ministarstva okoliša i turizma da ubrza izdavanje Okolinske dozvole za kompaniju Arcelor Mittal Zenica, zbog sve izraženijeg zagađenja i odugovlačenja procesa uspostavljanja standarda zaštite okoline.
Od prvobitnih planova ulaganja 64 miliona eura, nakon što je tim stručnjaka federalnog ministarstva vraćao i ispravljao Mittalove planove, cjelokupni iznos potreban za zadovoljavanje bh. standarda porastao je na 109 miliona eura, saopćeno je jučer.

Vijećnici su Zaključkom zatražili termin plan izdavanja okolinske dozvole, i to u maksimalnom roku od tri mjeseca, jer je ona preduvjet za početak funkcionisanja Plana prilagođavanja, a zatraženo je od skupštine i Vlade ZDK da kantonalne propise iz zaštite okoline prilagodi i usaglasi sa federalnim.

- Nakon posjete desetina inspektora u avgustu i septembru, uskoro ćemo opet doći u Mittal da provjerimo šta je ispunjeno od traženog, te sam uvjeren da ćemo najmanje jednom godišnje vršiti sveobuhvatnu provjeru stanja u ovoj kompaniji, kazao je jučer vijećnicima Ibrahim Tirak, direktor federalne Uprave za inspekcijske poslove.

Na kraju jučerašnjeg zasjedanja vijećnici OV Zenica su zatražili od nadležnih organa Federacije da im se dostavi kopija Ugovora između Vlade FBiH i tadašnjeg BH Steela, da bi se konačno utvrdilo kakve su obaveze preuzeli strani partneri u privatizaciji zeničke Željezare.

- Mittal ne sjedi skrštenih ruku, nego ispunjava ono što je inspekcija tražila od njega. I prije realizacije Akcionog plana za ekološke standarde, Mittal užurbano radi na dostizanju evropskih i bh. normi i na tom planu su učinjeni veliki pomaci, ustvrdio je Aziz Mujezinović, direktor za ekologiju u Arcelor Mittal Zenica.