20.1.09

Otvoreno pismo vijećnicima OV Zenica

OTVORENO PISMO OPĆINSKOM VIJEĆU ZENICA

U POVODU RAZMATRANJA EKOLOŠKOG STANJA U

ZENIČKOJ KOTLINI

Poštovani,

Prema mjerenju Metalurškog instituta dozvoljeno godišnje prekoračenje je ispunjeno u prvih 15 dana januara tako da se postavlja pitanje što će aktuelne vlasti na svim nivoima poduzeti za preostalih 350 dana u godini. Bilo je dovoljno svega tri dana da koncentracija sumpor dioksida pređe graničnu vrijednost pa da gradske vlasti Sarajeva počnu razmišljati o uvođenju sistema par – nepar za automobile. Mi smo u više navrata ukazivali na prave krivce za stanje u Zenici i kao glavnog krivca naveli šefa Projekta elaborata o zaštiti kojeg je radio prof. dr. Goletić, a na prvom zasjedanju Općinskog vijeća njegove „paranaučne“ stavove je branio rektor zeničkog Univerziteta koji je članstvom u nadzornom odboru ArcelorMttala u sukobu interesa. Tražimo da član Nadzornog odbora ispred Federacije u Mittalu, imenovani rektor, obrazloži zeničkoj javnosti zašto se na postojeća postrojenja ne vrate elektrofilteri.

Prilikom prijema kod načelnika Smajlovića delegacije Zeleni Austrije koju je predvodila zamjenica gradonačelnika Beča doktorica Monika, prof. dr. Mustafa Omanović, expert UN-a za okoliš obratio se načelniku sljedećim riječima: „Gospodine načelniče, znam da vi ne stojite iza pokretanja integralne proizvodnje Arcelor Mittala, ali vas u ime građana Zenice molim da učinite sve sa svoje strane da ne dozvolite pokretanje rada koksare, jer to će imati nesagledive posljedice po zdravlje Zeničana.“

Obzirom da je za vas vijećnike glasalo ispod 40% biračkog tijela, to u ime onih koji nisu izašli na izbore i zeničke omladine koja nema pravo glasa tražimo sljedeće:

1. Naša zemlja je pristupajući UN-u preuzela sve međunarodne konvencije među kojima i Arhusku koja daje mogućnost lokalnim vlastima, odnosno pravosudnim organima da zabrani rad industrijskih postrojenja, u ovom slučaju koksare, koja ima štetne posljedice na zdravlje uposlenih i građana.

2. Za prošli saziv je za paušale vijećnika isplaćeno 1.200.000 KM. Mi predlažemo da Općina Zenica formira fond solidarnosti u koje biste vi, gospodo vijećnici, uložili pola svog paušala, odnosno 600.000 KM kao inicijalna sredstva, Arcelor Mittal 2.000.000 KM, a ostali zagađivači: Novi život, Željezara, Cimos prema procentu zagađenja. Sredstva tog fonda bi se dodijelila našim sugrađanima koji su oboljeli od karcinoma.

3. Tražimo od odgovarajuće općinske službe da iznese tačne podatke iz Matičnog ureda o broju umrlih naših sugrađana u 2007. godini i u 2008. godini.

U predizbornom ciklusu sve su stranke se zalagale za ekologiju, među njima i SDA koja nije reagovala na izlaganje vijećnika Spahića iz Briznika koji za pokretanje koksare izjavi na sjednici općinskog vijeća sljedeće: „Pokretanjem koksare Zenica je obezbijedila sve energente(?) i od predsjedavajućeg Općinskog vijeća tražim da zakaže svečanu sjednicu povodom pokretanja visoke peći“. Navedeni gospodin stanuje u Brizniku koji je udaljen 15 km od Zenice na obroncima planine Čolan, a za uzvrat Arcelor Mittal je zaposlio njegove sinove. (provjeriti transkript sjednice OV).

Željezara Smederevo ima tri puta manju proizvodnju od Arcelor Mittala, ali ima 6.000 zaposlenih, a Arcelor Mittal 3.800, a plaće zaposlenih u Smederevu su duplo veće nego radnika u Mittalu i na postrojenjima postoje odgovarajući filteri.

Ukoliko općinsko vijeće ne formira navedeni fond molimo građane koji su oboljeli na disajnim organima da pokrenu tužbe protiv Arcelor Mittala.

Predsjednik Općinskog Odbora

„Zeleni BiH“ - Zenica

Prof. Akif Smajlović, ekolog