11.1.09

Opšta bolnica - premijera

Glumci Bosanskog narodnog pozorišta Zenica (BNP) su preksinoć na Velikoj sceni premijerno izveli "Opštu bolnicu" po tekstu bugarskog autora Hriste Bojčeva, a u režiji Podgoričanina Gorana Bulajića.

Opća ocjena, nakon premijere je, da odavno BNP nije priuštio teatarskoj publici u ovom gradu predstavu koja je direktnije komunicirala sa njom, uz izraženiju dozu crnohumorskog preslikavanja stvarnosti, u kakvoj, sa više ili manje identičnosti, živimo i sami.

Publici je, vidjelo se po reakcijama, najviše "legla" uloga Kontuzova u kojoj se fantastično našao Robert Krajinović, a nisu zaostajali ni Dedo (Mugdim Avdagić), Bratoj (Predrag Jokanović), Vilijam (Adis Mehanović), Fero (Nusmir Muharemović)i pepeljuga (Snežana Marković).

- Zadovoljan sam i postigli smo što smo željeli. Po reakciji publike vidio sam da su primili predstavu, a s obzirom da je premijera uvijek stvar grča, očekujem u narednim izvođenjima da će publika imati isti ili još bolji utisak i reakciju. Napravili smo dobar posao, svi ispoštovali što smo dogovorili i to je moralo uz onakav tekst, izazvati pozitivan rezultat, kazao nam je reditelj Bulajić nakon premijere. Direktro BNP-a Nedžad Fejzić i umjetnički rukovodilac Lajla Kaikčija kazali su "da se potvrdilo da je odabran pravi tekst i pravi reditelj da ga postavi na scenu".

- Ako je autor djela do kasnih tridesetih bio mašinski inžinjer, a onda otišao prvi put u pozorište, odlučio da mu je to buduće životno znanje i za nekoliko godina postao jedan od najizvođenijih evropskih pozorišnih autora, u više od trideset zemalja, završio Akademiju, onda mora da je i njegovo djelo, ne samo nama koji smo ga odabrali, nego i svima bude jako prihvatljivo, kazao nam je Fejzić. Kaikčija istiće da je "Opšta bolnica" tekst veoma primjeren ovoj glumačkoj postavi BNP-a, ali i "kao da je napisan" za reditelja Bulajića, što se potvrdilo i na premijernoj izvedbi teksta na bh. pozorišnim daskama.

Uloge u "Opštoj bolnici" imali su i Faketa Salihbegović - Avdagić (Baba), Uranela Agić (žena), Ištvan Gabor (general i doktor), Lana Zablocki (sestra), te Rastko Femić i Dino Šekić (oficiri Alijanse i bolničari).