9.1.09

(ne)grijanje


Više od 18.500 stanova, 1.600 privatnih kuća i preko 200.000 kvadratnih metara poslovnih prostora koji su na sistemu centralnog grijanja putem kotla u ArcelorMittalu Zenica već treći dan su na granici smrzavanja sa grijanjem toliko jakim da se samo ne smrznu instalacije.

- Tokom noći između četvrtka i petka se očekuje poboljšanje situacije sa grijanjem, jer se iz kotla ArcelorMittala već preuzima 43 megavata toplotne energije, a u narednim satima bi trebala biti dodatno pojačana izlazna snaga, kazao je oko 13 sati jučer za "Dnevni avaz" Sead Kaknjo, direktor JP "Grijanje" Zenica. Prije tri dana je u Zenici skoro potpuno prestalo zagrijavanje stambenog i poslovnog prostora, zbog prekida dotoka zemnog gasa, a sistem je održavan sa samo 25 od potrebnih 75 do 90 megavata, taman da se cijeli cjevovod ne zamrzne i izazove havariju.

- Zemni gas, te koksni gas iz pogona Mittala neophodni su za stabilizaciju plamena, tako da sa ugljem kojeg dobijamo od Elektroprivrede mi smo i dalje izloženi da dođe do opće havarije, Mittalu budu uništeni kotlovi, a nama sistem zamrzne i samouništi se, kazao nam je Kaknjo. Tokom jučerašnjeg dana u pogone Mittala je stiglo 13, 5 hiljada tona uglja, iz rudnika Breza i Kakanj, pa je normalizovano snadbjevanje ugljem, kaže Kaknjo.

Zbog ranijeg nedostatka koksnog plina, zbog smanjenja proizvodnje, Mittal ima u funkciji jedan od dva kotla, jer se jedan održava sa postojećim kapacitetima, ali u opasnosti da dođe do havarije.

Učenici zeničkih osnovnih i srednjih škola koji su od ponedjeljka su produžili prvo polugodište tekuće školske godine, kao nadoknadu izgubljenih časova početkom decembra prošle godine, zbog slabog grijanja u školama prekinuli su nadoknadu i uputili se na zimski raspust.