21.1.09

Natron & Krivaja

Federalni premijer Nedžad Branković sa ministrima Gavrilom Grahovcem i Vahidom Hećom, predstavnicima vlada ZDK i SBK, Elektroprivrede BiH, te čelnicima Zavidovića i Maglaja, li su jučer kombinate “Krivaja 1884” u Zavidovićima i “Natron Hayat” u Maglaju. U “Krivaji” su zatekli aktivnu proizvodnu liniju novih stolica “Borja”, koju privatizovana kompanija radi za švedsku “IKEA”-u. Prve stolice su već spakovane i ove sedmice idu za Evropsku Uniju. Hiljadu i osam stotina radnika u novoj kompaniji prezaposleno je, a buka mašina nikome ne smeta u Zavidovićima.
- Mislim da ćemo ubuduće imati mnogo lakše poslovati, jer smo dogovorili rješavanje mnogih problema. Ti operativni sastanci, već od ove sedmice, će biti “tačka na I” ovog početnog ugovora. Ove sedmice imamo prvu isporuku za “IKEA”-u, to je u rekordnom roku, mjesec i po nakon 1. decembra kad smo registrovali firmu, uspjeli smo napraviti proizvod koji u pojedinim već uhodanim kompanijama pripremaju šest mjeseci. Mi imamo 400 hiljada ugovorenih stolica godišnje, u početku će to ići sporije, jer će oni ići na određene provjere, kazao je Ismet Mujanović, direktor “Krivaje 1884”. Prema najavama iz ove kompanije, u petoj godini saradnje sa Šveđanima planirano je da zavidovićka kompanija proizvodi robe za oko 40 miliona KM za svjetsko tržište.
- Konstatovali smo u “Krivaji” da je prvih šest mjeseci najvažnije, još kad smo potpisivali uugovor. Zahvaljujući upornosti novih vlasnika, standardima i procedurama koje su usvojili, ova firma, to je već očigledno, ima budućnost. Danas mašine rade, dogovorili smo tekuće rješavanje, a najbitnije je da smo konstatovali da je ovaj princip rješavanja kako je to urađeno u “Krivaji”, primjenjiv i u “Agrokomercu”, da i oni budu za mašinama i da imaju svoje tržište, kazao je premijer Branković. Data su jasna zaduženja i za rješavanje problema sa preostalim radnicima u neprivatiziranom dijelu, kao i rješavanje problema sa električnom energijom, to su dnevni problemi, koje ćemo dnevno rješavati, kazao je nakon sastanka Branković.
U Maglaju su im domaćini bili Jildrim Akturk (Yildrim), predsjednik Nadzornog odbora “Natron Hayata” i direktor Ali Ajkač (Aykac), koji su istakli da je većina problema u pokretanju integralne proizvodnje riješena, ali da je problem i dalje u nabavci sirovina i električne energije, "te da je u vrijeme recesije osnovni cilj ne smanjivati proizvodnju i zadržati postojeći broj radnika". Akturk, Branković i premijer ZDK Miralem Galijašević nakon sastanka kratko su izjavili da "su sva tekuća pitanja i problemi oko nabavke sirovine i zakonskih prepreka locirani i dogovoreno njihovo rješavanje u parlamentu, vladi i na terenu".
- Dogovor oko sirovina se ne poštuje u potpunosti. Mi smo za januar dogovorili deset hiljada kubika, a mislim da nećemo dobiti više od pet hiljada kubika. S obzirom da imamo čvrst ugovor sa “IKEA”-om, ne smijemo ići u druge projekte, dok se ne stabilizira stanje. Pokušaćemo uključiti i druge kantone u nabavci, te se nadamo da će u februaru stanje biti bolje, jer imamo velike porudžbe i najave, kazao je direktor "Krivaje 1884" Ismet Mujanović.