20.1.09

Malezijci u Zenici



Danas je u zvaničnoj posjeti Zeničko-dobojskom kantonu boravio ambasador Malezije u BiH, Njegova Ekselencija, Adnan Zulfikli koji se tom prilikom susreo sa premijerom Zeničko-dobojskog kantona, Miralemom Galijaševićem. U pratnji ambasadora bio je i Tan Sri Dato Ir.Hj. Zaini Omar, šef Odjela za prekookeanske projekte Vlade Malezije, a tema razgovora bila je izrada Studije izvodljivosti za izgradnju aerodroma u Visokom. Kako je već poznato, Malezija je zainteresovana za izradu i finansiranje pomenute Studije, a potom i aerodroma.

Premijer Galijašević zahvalio je prije svega na svesrdnoj pomoći Vlade Malezije državi i narodu Bosne i Hercegovine i izrazio spremnost kantonalne Vlade da učini sve u okviru svojih ovlašćenja kako bi se projekat dovršetka aerodroma u Visokom uspješno okončao. Premijer Zeničko-dobojskog kantona upoznao je malezijsku delegaciju sa zakonskom procedurom kod ovakvih projekata te istakao da je Vlada ovog kantona izradila Prostorni plan u kome je precizno planirana i lokacija za budući aerodrom u Visokom. Time je zadovoljena prva i najvažnija pretpostavka, a to je obezbjeđenost prostora i lokacije za aerodrom. Potom, predviđena je i izgradnja niza drugih objekata poput željeznice između Sarajeva i Visokog, priključnih petlji sa autoputa ka aerodromu i niz drugih objekata niskogradnje neophodnih za normalno funkcionisanje svakog aerodroma.

Ambasador Malezije i članovi delegacije bili su izuzetno zadovoljni onim što su čuli u Vladi Zeničko-dobojskog kantona te kazali kako ih raduje činjenica da su i ostali nivoi vlasti od državnog do lokalnog izrazili spremnost da podrže realizaciju ovog projekta.

Nakon posjete sjedištu Zeničko-dobojskog kantona, delegacija Vlade Malezije uputila se u Visoko, kako bi se bliže upoznala sa širim lokalitetom gradnje budućeg aerodroma, a potom je planirano da se sastanu i sa načelnikom visočke Općine.

Press služba ZDK