14.1.09

KPZ

Nakon što je osuđenik na izdržavanju kazne u KPZ Zenica Femi Krasnići iskoristio pogodnost korištenja telefonske govornice u krugu KPZ-a, te prijetio ekipi NTV Hayat, s pravom se postavlja pitanje dokle sežu sčlobode osuđenika KPZ-ova u našoj državi. Nerijetko se dogodi i da osuđenik na dopustu naprvi ekces, ubistvo, krađu...

- Nažalost, zabilježene su i ranije prijetnje, pa i na privatne brojeve telefona sudija koji su ih osudili, ali i pozivi novinarima, prijetnje žrtvama. Svaki treći od 748 osuđenika u Kazneno - popravnom zavodu Zenica ima pravo na korištenje pogodnosti, koje uključuju izlazak u grad, slobodni vikend, pa i godišnji odmor, a osuđenik ako ima primjerno vladanje i ne pravi ekcese, po zakonima FBiH ima pravo na i do devedeset dana van KPZ-a u godini, kazao je direktor KPZ-a Zenica Nihad Spahić.

On ističe da "od 15.500 izlazaka na pogodnosti, one budu zloupotrebljene u 0, 7 posto slučajeva, što je znatno ispod evropskog prosjeka, a da prema evidencijama KPZ-a samo trinaest posto osuđenika pravi ekcese iza rešetaka. Ipak, direktor Spahić kaže da uprava samo provodi zakonske odredbe, propise i međunarodne standarda, mada su nerijetko svjesni da su neke od pogodnosti veće nego u većini zapadnoevropskih zatvora.

- U KPZ-u ima previše demokratije, jer osuđenici imaju pravo zvati koga hoće i kad hoće, pa su nerijetko prvo medijima najavljivali svoje poteze, uključujući izlazak na kroz i štrajk glađu, prije nego su to zaista i učinili. Nažalost, oni zloupotrebljavaju previše demokratije koje imaju. U Zenici je polovina svih osuđenika Federacije, i to oni najteži, jer je ovo jedini zatvor zatvoenog tipa. To oni nerijetko koriste. U KPZ osuđenici imaju pravoslavnu i katoličku kapelu, te mesdžid, biblioteku, radionice, slikarske i druge sekcije, informatički kabinet, 56 ih pohađa srednju, osam osnovnu školu, a u toku je uvođenje i kablovske TV, kazao je Josip Pojavnik, zamjenik direktora KPZ-a.


U KPZ se trenutno nalazi i četiri osuđenika za terorizam, petnaest zbog ratnih zločina, 48 stranaca, od kojih 23 imaju i bh. državljanstvo, te 24 psihijatrijska bolesnika na odjelu Forenzike.Kantonalno tužilaštvo u Zenici vodi nekoliko istraga, u kojima su predmet istrage zaposleni zeničkog Kazneno - popravnog zavoda, potvrđeno nam je jučer u Tužilaštvu ZDK.

- Prva prijava je datirana sa krajem februara prošle godine, podnesena je od MUP-a i ona je u fazi razmatranja dokaza, kod tužioca. Drugu je podnio lično osuđenik Boris Pajić, kao oštećeni, dok je treću, krajem godine, podnio direktor KPZ-a Nihad Spahić, protiv nekoliko zaposlenih. O sadržajima bilo koje od ovih prijava, prijavljenim osobama i onome zašto su prijavljeni, u ovoj fazi istrage ne možemo govoriti, osim d ase radi o više osoba i različitim slučajevima, rečeno nam je u Tužilaštvu.

Osiuđenik Pajić je u izjavi za SRNU kazao da su osumnjičeni stražari koji su navodno uzimali novac da bi ga izmjestili u drugi osuđenički paviljon, dok je u ranijoj izjavi za naš list direktor Spahić kazao da je detaljnim praćenjem i reorganizacijom rada utvrđeno nekoliko nepravilnoti, zbog kojih je nekoliko osoba sankcionisano unutar KPZ-a, dok su za djela za koja je ocijenjeno da imaju elemenata krivičnog djela, obavješteni MUP ZDK i kantonalno Tužilaštvo, a uposlenici suspendovani do okončanja istrage.