24.1.09

Kampanja


Kantonalni zavod za javno zdravstvo Zenica u saradnji sa policijom MUP-a ZDK pokrenuo je kampanju ''Bez pojasa niste sigurni'', koja pokušava da utiče na svijest građana da upotrebljavaju sigurnosne pojaseve i dječije stolice za vožnju u automobilu. Uokviru kampanje u ZDK je postavljeno hiljadu plakata i biće podijeljeno oko četrdeset hiljada letaka koji promoviraju sigurnost u vožnji. Kampanju je aktivirana nakon objelodanjivanja podataka da se na području Federacije BiH dogodi godišnje oko 30.000 saobraćajnih nesreća sa više od 200 smrtnih slučajeva i 5.500 povrijeđenih lica.

- Godišnje u saobraćaju u naseljenim mjestima pogine četrdesetak osoba, 400 bude teško i 2.000 lakše povrijeđenih. Naša istraživanja pokazuju da u gradskoj vožnji svaki peti vozač i svaki sedmi suvozač koristi pojas. Posebno je porazno ponašanje prema maloj djeci, jer se tek svako dvadeseto dijete u automobilu vozi u posebnim dječijim stolicama. U gradskim uslovima nema puno smrtnih ishoda, ali ima veliki broj povrijeđenih, posebno djece, jer povrede i lomovi nastaju već pri brzinama od dvadeset kilometara na sat, kazao je dr. Senad Huseinagić, direktor Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo Zenica.

- Uprava policije MUP-a ZDK će u okviru svojih nadležnosti dati punu podršku na distribuciji propagandnih materijala i sprovođenja planiranih aktivnosti u cilju postizanja što većih efekata, a naši policajci će im pomagati da se prisjete svojih dužnosti u saoboraćaju', kazala je Aldina Ahmić, portparol komesara policije MUP-a ZDK.