15.1.09

Cipelarenje


U Talinu su sa smijehom primili vijest da je lažna informacija objavljena u jednom estonskom časopisu o zabrani nošenja cipela na konferencijama za štampu u Estoniji objavljena s najvećom ozbiljnošću u ruskim medijima.

"Izgleda da živimo u vrijeme u kome su ljudi izgubili smisao za humor", komentirao je ovaj događaj časopis Esty Eypress koji je prošle sedmice objavio lažnu vijest.

U lažnoj informaciji, objavljenoj u humorističkoj rubrici, časopis je izvijestio o zabrani nošenja cipela na konferencijama za štampu u Estoniji.

Kako je bilo navedeno, zabrana je trebalo da stupi na snagu 1. februara, kako bi se izbjegli incidenti, poput onog koji se prošlog mjeseca dogodio u Bagdadu kada je jedan irački novinar na konferenciji za štampu cipelama gađao američkog predsjednika Georgea W. Busha.

Vijest je poslije toga s najvećom ozbiljnošću objavljena na poznatom ruskom portalu "lenta.ru", a potom i u drugim ruskim medijima.

Da bi sve bilo uvjerljivije, estonski časopis je citirao i jednog lažnog stručnjaka estonske vlade koji je izjavio da bi novinari na konferencijama za štampu morali biti bosi, ali da će im biti dozvoljeno da nose čarape u slučaju niskih temperatura, prenijele su agencije.