19.1.09

Borac

Reagirajući na proteste radnika Tvornice konfekcije Borac Zenica, Općinski sud u Zenici potvrdio je da je 3. decembra 2008. godine zaprimio zahtjev za pokretanje stečajnog postupka u kojem se navodi da "Borac" nije u stanju izvršavati svoje dospjele obaveze plaćanja.

- Sud je utvrdio da je predlagač učinio vjerovatnim postojanje razloga za otvaranje stečajnog postupka. Sa druge strane, predlagač priloženom dokumentacijom nije dokazao da ima dovoljno sredstava za finansiranje vođenja prethodnog stečajnog postupka. Zato je pokrenut prethodni postupak u kojem se treba utvrditi da li postoje uslovi za otvaranje stečajnog postupka, kaže se u saopćenju Suda, kojeg je potpisala Alisa Varupa, portparol Općinskog suda u Zenici.

Kako bi se utvrdilo da li postoje razlozi za otvaranje stečajnog postupka, stečajni sudija je odredila ekonomsko-finasnijsko vještačenje po vještaku Azri Škapur, koja u roku od petnaest dana treba da utvrdi da li je stečajni dužnik nesposoban za plaćanje. Ročište radi utvrđivanja uslova za otvaranje stečajnog postupka održat će se 12. februara u Općinskom sudu u Zenici, kazala je Varupa.

Proizvodnja u tvornici konfekcije Borac u Zenici potpuno je stala prije četiri mjeseca. Dvjestotinjak radnika, uglavnom žena su u štrajku, a zahtjevi sindikata, koji se odnose na povećanje plaća, visine toplog obroka i poboljšanje uslova rada, još su samo mrtvo slovo na papiru.

Istovremeno, nakon utvrđivanja neregularnosti u postupku privatizacije i poštivanja odredaba Kolektivnog ugovora od strane finansijske policije i inspekcije rada Zeničko - dobojskog kantona, Sindikat Borca čeka i na ishod kolektivne tužbe radnika Borca podnesene protiv ortačke grupe – vlasnika trećine imovine preduzeća, koju je Federalni uputio na Kantonalni sud u Zenici. Zenički Borac bio je dio travničke kompanije, koja se nakon privatizacije podjelila na tri preduzeća sa sličnom vlasničkom strukturom i dioničkom društvu, i to u Travniku, Zenici i Banovićima.