5.8.08

Ustanak za opstanak

Čelnik Nezavisnog sindikata radnika Mittala i radnik ove kompanije Hasan Kreho odlučio je da u subotu u centru Zenice organizuje protestni skup "Ustanak za opstanak", kojim želi da skrene pažnju na ekološke probleme i zagađenje koje izaziva ArcelorMittal Zenica i drugi zagađivači.
- Dovedeni smo do zida i svako onaj ko ustukne pred ovim problemima, ne bi trebao da se više oglašava i kritikuje rad tog pogona. Građani su očajni, situacija je katastrofalna. Oko 100 hiljada stanovnika u urbanom dijelu Zenice dovedeno je u bezizlaznu situaciju. Sumjam da je ugrađeno 80 filtera, kako je saopćeno iz AM Zenica, i mislim da kapitalisti žele ostvariti ekstra profit na ušrtb našeg zdravlja. Prvi put smo u prilici da se mi obratimo njima, a ne da slušamo prazna obećanja. Nažalost, neke političke stranke nisu željele istupiti i jasno se očitovati prema problemu. Odgovornost po meni snosi i Općinsko vijeće Zenica, načelnik, vlasti ZDK i FBiH, kaže Kreho.
Jučer nam je dostavljena fotografija izlaznog kolektora iz Mittala, iz kojeg se po Zeničaninu koji je napravio fotografiju, širi nesnosan neugodan miris. Zeničani su, podsjetimo, napravili čak i web stranicu na kojoj objavljuju fotografije zagađenja koja imaju veze sa Arcelor Mittalom.