6.8.08

Sajzer, Vrhovni sud

Apelaciono vijeće Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine održalo je jučer javnu sjednicu u krivičnom predmetu protiv optuženog Karla Sajzera (Seiser).
Pred Apelacionim vijećem su razmatrane žalbe tužilaštva i odbrane, po presudi Kantonalnog suda u Zenici kojom je Sajzer oglašen krivim zbog teškog krivičnog djela protiv sigurnosti javnog saobraćaja i osuđen na tri godine zatvora. Prvostepenom presudom optuženom je izrečena i trogodišnja zabrana upravljanja motornim vozilom B kategorije na putevima u našoj zemlji.
Vijeću se prvo obratila federalna tužiteljica predloživši da se žalba odbrane odbije kao neosnovana, te da ostaje kod navoda iz žalbe kantonalnog tužitelja. - Smatramo da je prvostepeni sud izrekao adekvatnu kaznu kao i mjeru bezbjednosti, te nema razloga da se ista eventualno smanji, istakla je federalna tužiteljica, navodi se u saopćenju Vrhovnog suda FBiH.
Optuženi Karl Seiser nije se pojavio na današnjoj sjednici zbog boravka u bolnici u Austriji. Zastupala ga je braniteljica Azijada Mujkić koja je ostala kod razloga navedenih u žalbi uz prijedlog da se optuženom izrekne blaža kazna zatvora.Odluka Apelacionog vijeća Vrhovnog suda Federacije BiH bit će donesena naknadno, rečeno je jučer.