8.8.08

Pepelari

Stotinjak ovaca oboljelih od bruceloze ukopano je u noći između srijede i četvrtka na području zeničkog planinskog izletišta Pepelari, četrdesetak kilometara od grada. Pepelari, najudaljenije zenička mjesna zajednica sastoji se od osamdesetak kuća i pedesetak vikendica, te planinarskog doma, jedne od najpopularnijih destinacija planinara, učenika i ljubitelja prirode.
- Ovce su ukopane mimo svih propisa, vidi se da su zbrzali posao i samo nagrnuli zemlju preko njih. Nekoliko metara dalje je lokalni izvor i česma na ratnom putu koji je povezivao Zavidoviće, Žepče i Zenicu. Ispod mjesta na kojem su ukopane je vodozahvat za nemilsko područje i uzaludno je da nas iko ubjeđuje da je sve urađeno po propisu. Na našem području nema nijedne zaražene ovce i želimo da tako i ostane. Ako je toliko bezopasno zašto ih ne ukopaju tamo, gdje su zaražene, kaže Nezir Žuna, predsjednik MZ Pepelari.
Predsjednik skupštine MZ Mehmed Berbić pokazao je mjesto ukopa i kako su radnici, koji su vršili ukop, samo nabacali granje. Tragovi kreča, uobičajeni za ukop eutanaziranih ovaca, ovdje nisu vidljivi, a mještani tvrde da će psima lutalicama trebati samo dan, dva da raskopaju grobnicu.
- Tražimo da se ovce ne ukopavaju na turističkom području, metar od ceste i u po vodozahvata. Neka država konačno nađe lokaciju daleko od svih i neka ih ne ukopava ispod naših kuća, kaže Žuna.