1.7.08

Zenica pomogla Zvorničanima


Starica Zuhra Jahijagić najstariji je povratnik u područje Zvornika, a na svom imanju je već dvanaest godina. Ona, ali i najmlađi Zvorničani, mještani Osmaka, Diviča i drugih naselja ove općine, obradovani su tokom juna sa dvije akcije pomoći iz Zenice.
- Zahvalna sam što se cijela Zenica organizovala i što nismo zaboravljeni. Mnogo Zvorničana je spas našlo baš u Zenici, a čim smo mogli, vratili smo se na svoje, jer teret je biti u tuđem, kazala je nana Zuhra.
Primopredajom prikupljenih sredstava u nedjelju je u Osmacima kod Zvornika završena humanitarna akcija «Vratimo osmijeh mladima Podrinja». U akciji u Zenici od 9. do 23. juna prikupljene su veće količine knjiga, školskog pribora, sportskih rekvizita i igračaka za djecu namijenjenih djeci i omladini povratnicima u Zvornik i okolinu.
Akciju su realizovali Općina Zenica, Javna ustanova Opća biblioteka, Savjetodavni odbor mladih i Komisija za mlade Općine Zenica. Uručenje donacije pratio je prigodan sportski i kulturno - umjetnički program u kojem su učestvovali ansambl «Bosnia folk», Tekvando akademija «Jale» i članovi Lokalnog omladinskog vijeća regije Zenica.
Paketiće je dobilo više od hiljadu povratničke djece, a donirane knjige su dio biblioteke, koja će u septembru biti otvorena u zvorničkoj mjesnoj zajednici Osmaci.
Uokviru projekta „Prijateljske općine“, općina Zenica je općini Zvornik proteklih dana dostavila u više konvoja materijal i novac za obnovu i najurgentnije potrebe u povratničkim mjesnim zajednicama općine Zvornik, Kučić Kula, Čelopek – Grebe, Gornji Šepići, Donji Grbavci, Centar, Jusići, Gornji Šepak, Križevići i Đulići.