28.6.08

Zenica Zvorniku

Provodeći aktivnosti na realizaciji Projekta Ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice F BiH pod nazivom „Pomoć općina Federacije BiH povratnicima u Republiku Srpsku“ odnosno Podprojekat „Prijateljske općine“, općina Zenica kao prijateljska općini Zvornik je prikupila značajanu količinu materijalnih i novčanih sredstava za zadovoljenje najurgentnijih potreba u povratničkim mjesnim zajednicama općine Zvornik.

Prikupljene donacije u robama i novcu će koristiti povratnici u mjesnim zajednicama: Kučić Kula, Čelopek – Grebe, Gornji Šepići, Donji Grbavci, Centar, Jusići, Gornji Šepak, Križevići i Đulići.

U pomenutu akciju pomoći povratnicima u Zvornik uključili su se privredni subjekti, javne ustanove, osnovne škole i građani. i drugi subjekti općine Zenica. Prijevoz i transport prikupljenih roba iz Zenice za Zvornik je izvršen dana 19.06. 2008. godine (četvrtak) u krug preduzeća „Drinaplast – MZ – Glumina kod Zvornika, odakle je općina Zvornik imala obavezu da izvrši pojedinačnu distribuciju roba u najprioritetnije mjesne zajednice, dok je novčani iznosi donacija uplaćeni na žiro – račun MZ – Kučić Kula, sa kojeg će sredstva biti doznačena mjesnim zajednicama po rasporedu i visinu, koju će opredjeliti predsjednik SO Zvornik sa saradnicima.

U ime Općine Zenica donaciju roba je uručio pomočnik Načelnika općine Zenica gdin Zijad Softić sa saradnicima, dok je preuzimanje roba u ime općine Zvornik obavio gdin Bahrija Čikarić, predsjednik SO – Zvornik sa saradncima. Primopredaji je prisustvovala i gđa Ladislava Hamzić u svojstvu koordinatora Projekta, ispred FMRO.

U drugoj fazi akcije Općina Zenica je putem resornih službi, Komisije za pitanja mladih i J.U. „Opća biblioteka“ Zenica pokrenula i aktivnosti na prikupljanju školslog pribora, sportskih rekvizita, knjiga i dječijih igračaka pod nazivom „Vratimo osmijeh mladima Podrinja“. U akciji je prikupljena slijedeća roba:

- preko 2000 knjiga
- oko 500 kompleta školskog pribora i 50 školskih torbi
- preko 800 paketića namjenjenih za djecu
- oko 300 pari obuće
- preko 1000 odjevnih predmeta
- 10 lopti i preko 1000 dječijih igračaka

Navedene robe će se uručiti 29.06. (nedjelja)2008. godine općini Zvornik u mjesnoj zajednici Divić oko 10 i 30 sati. Tom prilikom će biti izveden kulturno-sportski program u kojem će učestvovati K.U.D. „Bosniafolk“ iz ZenicE i taekwondo akademija „Jale“ Zenica, te će biti odigrana prijateljska utakmica između mladih Zenice i Zvornika.


PRESS OPĆINE ZENICA