30.6.08

Video nadzor na Tehničkim pregledima


Sve stanice za tehnički pregled vozila u Federaciji, nakon što su uvezane u jedinstvenu bazu podataka da bi se onemogućio tehnički pregled bez prisustva i pregleda vozila, uskoro će biti "pokrivene" i kamerama video-nadzora, a snimak vozila na pregledu uz operatora tehničkog pregleda biće obavezan i neophodan za registraciju vozila, kazao je za "Dnevni avaz" Fuad Klisura, direktor Instituta za privredni inžinjering (IPI) iz Zenice.
Ova institucija sa svojim podizvođačima iz Širokog Brijega i Sarajeva, završila formiranje baze podataka i sistema za praćenje tehničkih pregleda, kao i popratne dokumentacije, stručne literature i obuke ljudi koji rade u stanicama.
- Vlada Federacije je odobrila dopunu programa, koji podrazumjeva ugradnju i uvezivanje kamera, izradu softvera i aplikacija, te izradu elektronskog obrasca kojeg će MUP-ovi uzimati sa našeg servera, čime će cijeli proces biti "bez papira" i mogućnosti manipulacije van prostora tehničkog pregleda, kaže Klisura.
Prema podacima IPI-ja, oko 530.000 vozila u Federaciji time će biti "prisiljeno" da fizički prođu preglede, koji ne mogu biti "frizirani", a da se to ne otkrije u jedinstvenom sistemu.
- Naši mladi stručnjaci, čiji je prosjek 24 godine, dobili su svojevrsno priznanje od srodne njemačke institucije "KU", koja je jedna od četiri koja u toj državi brine o 45 miliona registrovanih vozila. Njihovi stručnjaci su rekli da ćemos a video-nadzorom biti "vrh" u svjetskom trendu kontrole tehničkih pregleda, jer taj sistem, istovremeno kad i mi, uvode najjače zapadne države. Drugo priznanje je u tome što su nam se u ovom sistemu pridružile naše osiguravajuće kuće, pritisnute zbog nerealnih odštetnih zahtjeva i lažnih "papira", kaže Klisura.
- Otkako smo uvezali sistem otkrivene su nevjerovatne prevare. Tako je jedan broj šasije, na tri različita vozila, registrovan u tri kantona. Naravno, radilo se o fiktivnim, ne stvarnim vozilima. Pokretanjem video-nadzora i taj će problem biti definitivno riješen, kaže Klisura, dodajući da će cijeli projekat, sa kamerama, softverom, uvezivanjem i održavanjem, koštati oko 350.000 KM.