16.6.08

SAA


Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić potpisaće danas u Luksemburgu u ime BiH Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Ceremoniji potpisivanja Sporazuma prisustvovaće predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Niko Lozančić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Beriz Belkić i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Ilija Filipović, najavljeno je iz Savjeta ministara BiH.

Potpisivanju će prisustvovati i ministar spoljnih poslova BiH Sven Alkalaj, ministar finansija i trezora Dragan Vrankić, ministar pravde Bariša Čolak, direktor Direkcije za evropske integracije Osman Topčagić, glavni pregovarač BiH sa EU Igor Davidović, predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović, potpredsjednik Vlade RS Jasna Brkić i predsjednik Federacije BiH Borjana Krišto.

Potpisivanje Sporazuma je zakazano za 16.00 časova, a očekuje se da će u ime EU ovaj dokument potpisati evropski komesar za proširenje Oli Ren.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH i EU parafiran je 4. decembra prošle godine u Sarajevu.

Uslov za potpisivanje Sporazuma bilo je usvajanje zakona o reformi policije u BiH, što su oba doma Parlamentarne skupštine BiH učinila u aprilu.

Predsjedništvo BiH donijelo je 4. juna odluke o prihvatanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU i o stupanju na snagu Privremenog sporazuma, a za potpisnika oba dokumenta odredilo je predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Nikolu Špirića.

Šef delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kurkulas rekao je da potpisivanjem Sporazuma sa EU, BiH preuzima obavezu harmonizacije domaćeg zakonodavstva sa evropskim, sa prelaznim periodom od šest godina do kada BiH treba da ispuni sve obaveze.

On je naveo da je Sporazum šansa, ali ne i garancija da će BiH postati država članica EU i izrazio uvjerenost da će vlasti učiniti sve da BiH dobije punopravno članstvo.

Komesar za proširenje EU Oli Ren rekao je da će provođenje Privremenog sporazuma, koji se odnosi na trgovinu i koji stupa na snagu skoro odmah nakon potpisivanja Sporazuma, dovesti do novih investicija i povećati trgovinu između BiH i EU.

"Time će biti stvoreni uslovi za otvaranje novih radnih mjesta i data prilika mladoj dinamičnoj generaciji da se pokaže", rekao je Ren.

Ren očekuje da će BiH nastaviti da radi na poboljšanju svojih administrativnih kapaciteta, što je od ključnog značaja za provođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.