10.6.08

Priština

Na Općem privrednom sajmu koji se od 3. do 6. juna održao u glavnom gradu Kosova, Prištini nastupilo je devet firmi sa područja ZDK, u organizaciji Privredne komore ZDK i finansijsku podršku Vlade ZDK, potvrdio nam je jučer Šefkija Botonjić, predsjednik PK ZDK.
Predstavile se firme IGM Visoko, Metalno Zenica, Adria Produkt Zenica, Natron-Hayat Maglaj, AS Jelah, Tešanjska vrela, Koteks i Enker Tešanj i Vispak Visoko.
- Na tržištu Kosova već rade Vispak, AS Jelah, Enker i Natron-Hayat, a već posluju na području Kosova, a nastup firmi iz ZDK na sajmu je bio veoma dobar potez, jer na tržištu Kosova, gdje živi oko 2,4 miliona stanovnika, postoji ogroman potencijal, koji naše firme moraju iskoristiti. Kosovo može biti i dobra ulaznica za tržište Albanije, ali i dio Makedonije, kazao nam je Botonjić.
Najbolje šanse na Kosovu firme iz BiH imaju u oblasti proizvodnje hrane, uključujući i mineralne vode, zatim kompanije iz metalskog sektora, građevinarstva i proizvodnje građevinskog materijala, te plasmana papira i ambalaže.
- Očekujemo da će naše firme do kraja godine potpisati ugovore sa korosvkim firmama, što će biti kruna našeg nastupa. Privredna komora ZDK imala razgovore sa PK Kosova i dogovoreno da se kosovska provredna komora predstavi na Generalnom sajmu ZEPS u oktobru, kada će u BiH doputovati i mnogobrojna privredna delegacija sa Kosova, kaže Botonjić.