27.6.08

Natron Hayat

Predstavnik državnog kapitala u maglajskom celuloznom gigantu "Natron" glasati će danas (petak) za prodaju još deset posto državnog kapitala u "joint venture" kompaniji "Natron Hayat", koju su forirali turski "Kastamonu Entegre" i postojeći državni "Natron" u omjeru sedamdeset naprema trideset, potvrdio je za naš list Miralem Galijašević, premijer ZDK.
- Kanton je, u dogovoru sa radnicima ranije prodao prvih deset od trideset posto državnog udjela u zajedničkoj firmi za tri miliona eura na 36 jednakih rata. Turci su sve rate uplatili na vrijeme, a novac je upotrebljen za izmirenje obaveza prema PIO i slično. Sa novih, drugih deset posto u iznosu od tri miliona eura, biće isplaćene četiri zaostale plaće od ukupno 900 hiljada, te preostale obaveze prema PIO-u od 225 hiljada KM. Kastamonu, koji ima pravo preče kupnje po ugovoru, spreman je dati 1, 5 miliona eura do 15. jula, a drugu polovinu u dvanaest jednakih mjesečnih rata. Ovom prodajom bila bi završena priča o radničkim i ptraživanjima države, a "Natron hayat" primjer pozitivnog uspješnog rješavanja dubioze državne firme, kazao je Galijašević.
Prema premijeru ZDK, bez velike pompe turski strateški partner je pokrenuo integralnu proizvodnju i uložio oko 150 miliona KM u rekonstrukciju, dogradnju i izgradnju novih postrojenja u Maglaju.