18.6.08

Napad u KPZ



Zatvorenik Milan Ševo pretučen je u nedjelju oko 21 sat u Kazneno popravnom zavodu u Zenici, izjavila je Srni njegova supruga Dragana Ševo. Prema tvrdnji njegove supruge Dragane, Milan je pretučen i napadnut "na nacionalnoj osnovi". Ševo se nalazi u zeničkom zatvoru od 21. jula prošle godine gdje izdržava zatvorsku kaznu od deset godina na koju ga je Kantonalni sud u Bihaću osudio zbog ubistva, a ne ratnih zločina kako je navedeno u informaciji SRNA-e. Prema njenim riječima, on ima teške povrede i vidljive otekline po glavi i tijelu i nalazi se u stacionaru, gdje ga je posjetila. U upravi KPZ tvrde posve drukčije, te pozivaju sve da se uvjere da vijest SRNA-e nije uopće tačna po više osnova.
- Napad se dogodio, ali nema nacionalnu pozadinu, nego se Ševo našao u ćeliji u kojoj je došlo do sukoba dvije grupe osuđenika. Radi se o lakim tjelesnim ozljedama, ne teškim i on se u Stacionaru nalazi zbog njegove sigurnosti, dakle tamo nije u krevetu, kao bolesnik, nego samo da bi fizički bio odvojen od potencijalnog napadača, kazao nam je novoimenovani direktor KPZ-a Nihad Spahić. Vaspitač Avdo Gutošić jučer je obavio razgovor sa Ševom, te sa ostalim akterima, te kaže da Ševo, za razliku od supruge, tom napadu uopće ne pridaje nacionalni predznak. Gutošić demantuje i da ga je supruga posjetila u Stacionaru, jer je to nemoguće po propisima KPZ-a. U Upravi KPZ-a nam je potvrđeno da Milan Ševo (ranije Milan Basta) u KPZ-u Zenica služi kaznu zbog počinjenog ubistva Muhameda Terzića, od 2. juna 1992. godine u Bosanskom Petrovcu, te da je nakon što je bio osuđen u odsutnosti na 25, u ponovljenom procesu osuđen na deset godina zatvora zbog ubistva u ratu, a ne ratnog zločina.
- Rasim Ganić, koji ga je napao, smješten je u samicu, u petak će biti disciplinski procesuiran i najvjerovatnije najstrožije kažnjen, a to je dvadeset dana izolacije u samici. Ševo će biti prebačen u novoigrađeni paviljon, gdje mu se može pružiti maksimalna zaštita, koliko je KPZ može pružiti, s obzirom na izgled objekata i ćelija, kazao nam je vaspitač Gutošić.
On demantuje da je Ševo izložen napadima i prisiljavan na teški rad. - Niti je Ševo invalid, kako tvrdi njegova supruga, niti on uopće radi, jer osuđenici u KPZ Zenica rade samo ako žele. Razgovarao sam sa njim ponovno i on uopće ne spominje da mu se prijeti zbog onog zbog čega je ovdje, pa vjerujem da ta priča ima pozadinu u želji da se, kao neki ranije, izmjesti iz Zenice, kaže vaspitač Gutošić.


Šest godina nakon što je Općinski sud u Bihaću raspisao potjernicu protiv Milana Baste zvanog Rambo, zbog presude Kantonalnog suda u Bihaću kojom se Basta osuđuje na kaznu zatvora od deset godina, u Derventi je prošle godine policija RS uhapsila osobu, koja je za koga je na osnovu dodatnih provjera utvrđeno da se radi o Milanu Basti, sinu Rade i majke Zore, te da je rođen 17.decembra 1966. godine u naselju Krenjeuša, opština Bosanski Petrovac, iako se on predstavljao kao Milan Ševo. Osuđeni Basta u međuvremenu je zaključio brak 18. aprila 1993. godine sa Draganom Ševo nakon čega se razveo pravosnažnom odlukom Okružnog suda Derventa, da bi se potom ponovo oženio 8. novembra 2004. godine sa bivšom suprugom , uzevši prezime bračnog druga , odnosno prezime Ševo. Općinski sud je utvrdio da se radi o istoj osobi koja je kasnije promijenila prezime, te da je stvarna godina rođenja 1966. Promjenom prezimena Basta je izbjegao potjeri policije, no nakon šest godina uhapšen je u Derventi. Nakon hapšenja Basta, sada Ševo je sproveden u KPZ Zenica na odsluženje kazne.

Vrhovni sud Federacije je sredinom aprila ove godine Rasimu (22) Ganiću, optuženom za više spojenih krivičnih djela, počinjenih na području ZDK, izrekao jedinstvenu kaznu od sedam godina i dva mjeseca zatvora. Ganić je izveo više razbojništava i napada sa bratom (22) i drugim članovima porodice, protiv koje je čak intervenisala i Jedinica za podršku MUP-a ZDK, a s obzirom da je "hajduk iz Visokog" tek nepuna dva mjeseca na izdržavanju kazne, u upravi KPZ-a istiću da je "time i praktično nemoguće da već godinu dana na nacionalnoj osnovi zlostavlja Ševu".