6.6.08

Izvoz



Zenička firma "Braća Karić", koja uskoro obilježava deset godina postojanja, iz oblasti trgovine i ugradnje sistema grijanja, vodo i elektro sistema, uspjela je savladati i zahtjevan i skup proizvodni program dimovodnih cijevi i pratećeg programa za kotlovnice i kamine, a prve isporuke za izvoz već su upućene u Crnu Goru, a otokom ljeta kreću i za Holandiju i Švedsku.
- Iako je to zahtjevalo veliku investiciju, uz pomoć općinske agencije ZEDA i vlasti Zenice, osposobili smo u poslovnom inkubatoru, bivšoj Željezari, proizvodni prostor na pet stotina kvadrata, te počeli proizvodnju dimovodnih cijevi i drugih dijelova, po novoj, najsavremenijoj tehnologiji. Projekat je još u razvoju, ali je interes kupaca u cijeloj BiH, a sada i vani, dokaz kvalitete. U proizvodnji u ovom pogonu radi šest, a u ostalim dijelovima još deset radnika, kaže Karić.
Zeničani su, usvajajući znanja stečena na Zapadu, te primjenjujući bosansku marljivost, pronašli svoje mjesto na tržištu, a kako kaže Enes Karić, jedina refrenca za izvoz jeste i može biti kvalitet i postojanost, tako da su ubijeđeni da će u narednim mjesecima doći do ekspanzije proizvodnje i plasmana na zapadno tržište.