29.6.08

Izvještaj iz Nikšića






Nikšić- Stadion kraj Bistrice. Gledalaca: 2.500.Sudija: Sandor Sabo. Pomoćnici: Atila Zolt Spišak i Albert Ištvan (svi Mađarska). Strijelci: 0:1 - Hadžić (18), 1:1 – Pavičević (50). Igrač utakmice:
GRBALJ: Kljajević 7, Mazić 6, 5, Dragičević 6(od 62. Popović 6), Petrović 5,5 , Grujić 5,5, Bojović 6, Francišković 7, 5, Bošković 6, 5, Videkanić 6, 5(Radović-), Kasalica 7 (od 90. Zec- ) , Pavičević 6, 5. Trener: Nebojša Vignjević.
ČELIK: Tripić 6, 5, Jurčević 5, Hasanović 5, 5, Marković 5, Moranjkić 6, Kaptan 6,5, Gafurović 6, Pupčević 6, Salčinović 5, 5, Hadžić 7 i Novaković 5 (od. 79. Hasić-). Trener: Ivo Ištuk.


foto: Jasmin Hadžić, tekst Vehid Begunić http://www.dnevniavaz.ba/



Nakon pet evropskih nastupa u Intertoto i SE kupu, Čelik je po prvi puta izbačen u prvom kolu, i to od protivnika s najmanjim renomeom od svih dosadašnjih. Zeničkih 3:2 nije bilo dovoljno za prolaz iako su „Crveno-crni“ prvi došli u vodstvo, s kojim su otišli i na odmor.
Čelik je, inače, bolje otvorio utakmicu, promašili nekoliko poluprilika, ali su domaćini preko Kasalice u 13. minuti prvi mogli doći u vodstvo. Njegov je šut glavom s oko pet metara završio pored gola. Bošković je u 15. minuti s oko 25 metara odlično šutirao, a Tripić bravurozno odbranio njegov šut u gornji lijevi ugao, skrenuvši loptu u korner.
U jeku domaćih napada Čelik je uspio doći u vodstvo. Proradila je kakanjska veza Gafurović – Hadžić. Prvi je s oko 30 metara podvalio loptu, a Hadžića izbjegao ofsajd-zamku i rutinski pospremio loptu u mrežu za 0:1.
Uslijedio je ponovo period bolje igre domaćina, a Pavičević u 25. minuti nije ispratio odlično ubacivanje Mazića i lopta je otišla u gol-aut. Pavičević je u 31. minuti zasmetao Kasalici, čiji je šut sa oko 13 metara iskosa sa desne strane zaustavila stativa, a lopta se odbila u polje, u ruke golmana Tripića.
Domaćini su do odlaska na odmor nastavili atakovati, ali bez uspjeha, da bi do poravnanja stigli u 49. minuti. Videkanić je ubacio sa lijeve strane, a Pavičević sa oko tri metra ispred Markovića pogodio za 1:1.
Zeničani su već u 53. minuti mogli ponovo povesti, kada je Hadžić ponovo izbio sam pred golmana Kljajevića, koji je ovoga puta izašao kao pobjednik. Hadžić je u 70. minuti odlično šutirao iz slobodnog udarca, ali je njegov šut sa oko 20 metara Kljajević izbio u korner. Do potpunog preokreta i traženog vodstva domaćini su došli u 73. minuti, kada je Francišković odlično ubacio iza leđa zeničke odbrane za Kasalicu, koji je rutinski pogodio za 2:1.
Nakon otkaza u proteklih nekoliko dana, Zeničani su u uzvratu imali samo četiri rezervna nogometaša, od čega jednog golmana i tri vezna (Hasić, Stupar i Duvnjak).
Selektor naše U- 21 reprezentacije Branimir Tulić, gledao je s tribina nikšićkog stadiona ovu uzvratnu utakmicu, nadajući se da bi u taboru Čelika mogao naći materijala za svoj tim. Očito je bespotrbeno dolazio.