16.6.08

Iz sudskih klupa

Zehrudin (Muharema) Šišić (33) iz Gradišća kod Zenice optužen je za krivično djelo protiv sigurnosti javnog prometa, te će se o krivnji, nakon što je sudija potvrdio optužnicu, izjasniti 24. juna, potvrdio je "Dnevnom avazu" sudija Kantonalnog suda u Zenici Faik Spahić.
Na lokalnom putu u selu Gradišće kod Zneice oko 2, 20 sati 17. januara, dogodila se teška saobraćajna nezgoda u kojoj je smrtno stradao Vahdet Šišić. Do saobraćajne nezgode je došlo kada je vozilo marke "Golf A2", registarskog broja 583-M-896, kojim je upravljao Zehrudin, u ulici Envera Čerkeza se sudario sa parkiranim kamionom „Ford“, vlasništvo Zajima Mujčića, nakon čega je došlo do slijetanja sa kolovoza i prevratanja "Golfa". Prilikom prevrtanja automobila smrtno je stradao suvozač, dok je vozač lakše povrijeđen.
Prema optužnici, Šišić je vozio neregistrovano vozilo, bez vozačke dozvole i položenog ispita, i to čak 70, 7 kilometara na sat, sa više od 2, 65 promila alkohola u krvi, očigledno nesposoban da upravlja vozilom. Njegov suvozač je zadobio ozljede više kostiju, te je umro usljed gušenja na mjestu nesreće.


Dvadesetšestogodišnji Aleksandar Bošković iz Kiseljaka optužen je pred Kantonalnim sudom u Zenici za krivično djelo razbojništva, počinjeno krajem marta u selu Buci kod Visokog.
Prema optužnici Kantonalnog tužilaštva ZDK, Bošković je, naoružan i sa "fantomkom" na licu, sa još dvije nepoznate osobe, došao 20. marta ove godine oko 20 sati pred porodičnu kuću Edhema Alihodžića, kojeg je napao, a potom napao i njegovu suprugu, te ih vezali. Tokom obračuna, Alihodžić je uspio svući masku sa lica optuženog, nakon čega je pretučen. Napadnuti su i supruga Mubera, te sin Medžid, nakon čega je Edhem prisiljen da kaže gdje je sakriven novac. Prema optužnici, iz kuće je odneseno, u raznim valutana i apoenima, 21.465, 20 KM. Izjašnjenje optuženog o krivnji zakazano je u Kantonalnom sudu u Zenici za 18. juni.