21.6.08

Diplomska predstava




Lejla Nametak - Vohajn (Wochein), rođena Mostarka, studentica Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo, odigrala je sa kolegama na velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici diplomsku predstavu, na odsjeku glume ASU-a.
Po djelu Helmuta Kepinga (Kopping) "Arland misterije" - "Živimo između paranoje i histerije", Lejla je priredila samostalni diplomski rad, krunišući svoje školovanje u klasi pokojnog profesora Aleksandra Jevđevića i višeg asistenta Senada Bašića. Predstava, producirana u saradnji ASU i BNP-a, okupila je na jednom mjestu Lejlinog mentora Adisa Bakraća, autora muzike Feđu Knajdla (Kneidl) i njene kolege - glumce, Sabinu Kulenović, Snežanu marković, Abidina Čolakovića, Lejlu Bajramović i Sašu Handžića.
- Iako je ovo priča o majci koja odhranjuje troje paranormalne djece, ne govorimo o genetskoj devijaciji, o paranormalnom, nego je publika, vidjelos e to dobro, shvatila da dajemo odgovore na posve druga pitanja života i preživljavanja, što se navodi i u podnaslovu predstave, kazala nam je doplimac Nematak - Vohajn.
Predstava - diplomski rad odigrana je pred mnogobrojnom publikom u BNP Zenica, a kako je najavljeno, preksinoćnji (četvrtak) diplomski rad uskoro bi mogao da se "ovjekovječi" i kao predstava u redovnom repertoaru na sceni jednog od bh. teatara.