29.6.08

AMZ


Arcelor Mittal Zenica ima privremenu okolinsku dozvolu, jer su postrojenja radila i prije rata, te je za dobijanje trajne dozvole dobio rok od četiri godine za prilagođavanje ekoloških normi bh. i evropskim standardima, kazali su pomoćnik generalnog direktora kompanije za projekat obnove Mustafa Imamović i šef departmenta za ekologiju Aziz Mujezinović, na prezentaciji poslova koje kompanija ima namjeru uraditi na zaštiti okoline.
Imamović je istakao da je koksara za dva i po mjeseca probne proizvodnje proizvela već 60.000 tona koksa, te da je većina pogona potrebnih za integralnu proizvodnju već pripremljena, u probnoj fazi ili u završnim ispitivanjima pred pokretanje proizvodnje, koje se u cjelokupnom sistemu očekuje u narednim danima. - Od prijeratne četiri, radiće jedna, i to obnovljena visoka peć, ugašeno je osam Simens-Maartenovih peći, od četiri, u funkciji će biti jedna koksna baterija, sa pogonom za "odsumporavanje", ugašena je jedna valjaonica, a kompanija ima obaveze iz ugovora sa Vladom Federacije, bh. i međunarodne standarde, svoju politiku proizvodnje i ekologije, te uvjete za vodoprivrednu i okolinsku dozvolu. Svi propisi će u zadatim rokovima biti ispunjeni, kazao je Mujezinović, dodajući da "građani moraju imati strpljenja da u procesu prilagođavanja količine otrovnih supstanci budu veće od planiranih i projektovanih".
Ekološki projekti biće realizovani do 2013. i 2014. godine, kada se očekuje instaliranje pogona za redukciju dimnih plinova i generalno prečišćavanje otpadnih voda. U "periodu prilagođavanja" postrojenja, u naredne četiri godine, prema čelnicima Mittala, Zeničani će "gutati" godišnje 4.400 tona prašine i šest hiljada tona sumpora godišnje, što je osamdesetak posto prijeratnog zagađenja, ali za utjehu i petnaestak puta manje, nego 1989. kada je u atmosferu Zenice izbačeno 95 hiljada tona sumpora i prašine. Do sada je, prema tvrdnjama iz Mittala, u ekološke pogone i prečistače, uloženo 22, a planirano još 41 milion eura. Prema podacima čelnih ljudi Arcelor Mittal Zenica, na liniji integralne proizvodnje ugrađeno je ili modernizovano čak osamdeset sedam filtera.

- Usvojen je plan da se, ukoliko bilo koje od ekoloških postrojenja zaustavi ili pokvari, zaustavlja se i proizvodnja, što se prije nije događalo, nego je proizvodnja išla po svaku cijenu, kazao je Imamović.