21.3.08

Trovanje, epilog


Direktor Zavoda za javno zdravstvo Ze - do kantona dr. Senad Huseinagić je obavjestio Arcelor Mittal, Željezaru Zenica, glavnog federalnog sanitarnog inspektora i javnost o nalazima istrage koju je ovaj zavod proveo nakon trovanja radnika Arcelor Mittala prije jedanaest dana. Huseinagić navodi da su se Domu zdravlja javile 73, a u Kantonalnoj bolnici zadržane tri osobe, uglavnom sa blagim u mjerenim proljevom,
- Izvršen je uvid u sanitarno-higijensko stanje objekata, uzeti uzorci obroka i ostalih životnih namirnica u restoranu, brisevi sa površina, posuđa, ruku i odjeće zaposlenika restorana, kao i kompletan sanitarni pregled osoblja koje radi na pripremi i usluživanju hrane. Provedeno je anketiranje 159 osoba koje su konzumirale hranu u Mittalovim restoranima. Urađena je mikrobiološka analiza stolice svih osoba sa simptomima. U stolicama osoba sa simptomima, uzorcima hrane i pregledom osoblja, nalazi su bili uredni. Brisevi sanitacije su bili uredni osim briseva sa posuda za transport hrane na kojim je utvrđena bakterijska kontaminacija, Ovo ukazuje na nedovoljno higijensko održavanje ovih posuda, za koje je pregledom utvrđeno da su dotrajale, što može biti razlog za otežano održavanje higijene ovih posuda. Obzirom da uzročnik trovanja nije izolovan niti dokazan, ne može se sa sigurnošću povezati nalaz brisa sa posuda za transport hrane sa samim trovanjem, iako taj nalaz predstavlja izvjestan rizik za kontaminaciju hrane, kazao je u svom izvještaju Huseinagić.
Zavod je preporučio pojačanje nadzora nad kompletnim procesom pripremanja, transporta i usluživanja hrane, kao i objekata i osoblja, te zamjenu dotrajalih posuda za interni transport hrane.