7.6.09

Prenosimo-intervju-Nermin Mandra

Povodom 5. juna, Svjetskog dana zaštite okoline, razgovarali smo sa Nerminom Mandrom, ministrom za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline.


NR: Program utroška sredstava za 2009. godinu, usklađen je sa mjerama štednje usvojenim od strane Vlade Kantona. Koliko su predviđena sredstva za zaštitu okoline umanjena u odnosu na prošlu godinu?

Nermin Mandra
MANDRA: Programom utroška sredstava Fonda za zaštitu okoline za 2009. godinu za projekte iz oblasti okoliša predviđena sredstva, u odnosu na prethodnu godinu su manja za oko 20 %. Programom utroška sredstava Fonda za zaštitu okoline za 2009. godinu planiran je iznos od 1.200.000,00 KM, od čega se 900.000,00 KM usmjerava u općinske budžete, a 300.000,00 KM su sredstva koja se koriste za realizaciju projekata zaštite okoline koje finansira Vlada.


NR: Koji su najznačajniji projekti čija je realizacija planirana u 2009. godini?


MANDRA: Najznačajniji projekat Vlade čija realizacija je planirana u 2009.godini je nabavka opreme za za praćenje indikatora kvaliteta zraka za čiju realizaciju su planirana sredstva u iznosu od 220.000,00 KM. Naime, puštanjem u rad integralne proizvodnje u ArcelorMittalu u Zenici te drugih industrijskih postrojenja kao što su proizvodnja ambalažnog papira u „Natron.Hayat“ u Maglaju, proizvodnja kože u „Prevent-Sarajevo“ u Visokom, proizvodnja cementa u Kaknju, malih kotlovnica, saobraćaja itd. kvalitet zraka na području Zeničko-dobojskog kantona je veoma ugrožen. Kako na ovom području nema dovoljno egzaktnih podataka o stepenu ugroženosti zraka i njegovog djelovanja na ljude, biljni i životinjski svijet i materijalna dobra ovo ministarstvo je opredijelilo sredstva za nabavku mobilne stanice. Stanica je predviđena za simultano mjerenje općih i posebnih fizikalno-hemijskih pokazatelja i meteoroloških parametara.
Nadamo se, da će postupak nabavke i obuke za uspostavu stabilnog funkcionisanja sistema biti završen do perioda epizodnih stanja i da ćemo imati egzaktne podatke o zagađenosti zraka u Zenici, Kaknju, Maglaju, Visokom i drugim općinama Zeničko-dobojskog kantona. Paralelno sa ovim aktivnostima pripremit ćemo Plan interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka na području Zeničko-dobojskog kantona.
Koliko nam sredstva budu dozvoljavala nastavit ćemo finansirati, ili pomoći u finansiranju, projekte nevladinih organizacija koje se bave okolišem i projekte edukacije stanovništva te finansirati izdavanje tromjesečnog časopisa „ZE-DO eko“.

NR: Zbog neizvjesnog priliva sredstava u Fond za zaštitu okoliša masovne ekološke akcije poput čišćenja korita rijeke Bosne ove godine neće biti organizovane. Koliko će, po Vašem mišljenju, izostanak ove i sličnih akcija uticati na pogoršanje čistoće našeg okoliša?

MANDRA: Iako je Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline tokom 2004. i 2008. godine realiziralo masovne akcije čišćenja i uređenja korita i obala rijeke Bosne potrebno je istaknuti da ova aktivnost nije obaveza niti nadležnost Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline. To je, prije svih drugih, obaveza lokalne zajednice i komunalnih preduzeća. Međutim, ciljevi akcije čišćenja obala rijeke Bosne jesu ekološki, ali i estetski vidljivi i jasni svim kategorijama stanovništva. Osim toga, cilj je da ovakvim akcijama animiramo što veći broj stanovnika kantona na konkretne akcije očuvanja čovjekove okoline te da na motivirajući način utičemo na podizanje svijesti o potrebi stalne brige za okolinu a time i brige za očuvanje i zaštitu zdravlja ljudi.


NR: Vaša poruka čitateljima povodom 5. juna Svjetskog dana zaštite okoline?


MANDRA: Postoje u ljudskim životima teme koje su po svom značaju toliko važne i aktuelne da o njima treba stalno govoriti i naglašavati njihovu važnost. Jedna od takvih tema je bez sumnje zaštita okoline.

Razgovarala: Elvira Šaćirbegović / NAŠA RIJEČ