4.6.09

Pojačana kontrola

Obavještavamo javnost da će policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, u dane 05.06.2009. godine (petak) i 06.06.2009. godine (subota), u vremenu od 08,00 do 22,00 sati, sprovoditi akciju pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, sa posebnim akcentom na kontrolu važenja registracije motornih i priključnih vozila i kontrolu brzine kretanja vozila. Aktivnosti policijskih službenika u naznačenoj akciji bit će usmjerene na preduzimanje represivnih mjera prema vozačima za koje se utvrdi da su počinili navedene prekršaje te će se sankcionisati počinioci i drugih prekršaja iz Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH.

U skladu sa procjenama izvršen je odabir lokacija na kojima će se vršiti kontrola, odnosno kontrolnih tački sa precizno definisanim zadacima i obavezama policijskih službenika, materijalno-tehničkih sredstava koja će se tom prilikom koristiti te obaveznog poštivanja svih procedura koje se odnose na zaustavljanje, javljanje i neodložno evidentiranje preduzetih mjera.

Takođe, shodno Zakonu o policijskim službenicima Ze-do kantona, vršiće se pregledi vozila u cilju pronalaska predmeta koji potiču iz izvršenog krivičnog djela, predmeta kojim je izvršeno krivično djelo, predmeta koji se posjeduju protivno zakonskim odredbama, kao i otkrivanja izvršilaca krivičnih djela.

Zavedena akcija će biti realizovana na svim magistralnim, regionalnim i lokalnim putevima na području Kantona.

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova ZE-DO kantona ovom prilikom još jednom apeluje na vozače da se pridržavaju saobraćajnih propisa, kako bi zaštitili svoju sigurnost i sigurnost drugih učesnika u saobraćaju.

URED POLICIJSKOG KOMESARA