3.6.09

Komrad u štrajku





Sedamdeset osam radnika Javnog preduzeća „Komrad“ jučer tačno u sedam sati započelo je generalni štrajk u krugu preduzeća. Oni traže barem dvije od šesnaest neisplaćenih, a zarađenih plaća, te da Općina Zenica, kao vlasnik preduzeća, uvede hitne i ozbiljne mjere na konsolidaciji preduzeća.

- Tražimo da se ispoštuje odluka Vijeća općine Zenica od 2006. godine kojom se „Komradu“ predviđa vraćanje nekadašnjeg obima poslova i statusa gradskog komunalnog preduzeća. Predsjedavajući Vijeća općine Zenica Nebojša Nikolić najavio je da će 10. juna biti održana tematska sjednica općinskog parlamenta posvećena stanju u ovom preduzeću, ali naš štrajk je zakazan znatno ranije i želimo pokazati da više ne vjerujemo obećanjima, jer od 2001. nam samo obećavaju, a ništa ne čine. Od jučer (ponedjeljak) smo čak i bez vršioca dužnosti direktora, jer nisu imenovali drugog, bez goriva da čak ispoštujemo i obavezu osnovne djelatnosti dok traje štrajk, kazao nam je predstavnik sindikata Muhamed Pivić.

U petak je istekao rok za prijavu kandidata na mjesto direktora preduzeća na ponovljeni konkurs objavljen sredinom prošlog mjeseca, a na konkurs se prijavio samo bivši predsjednik Sindikata Mirsad Kulačić, za kojeg u sindikatu tvrde da ne ispunjava uvjete, što znači nastavak agonije preduzeća.

- Tužilaštvo ZDK je naložilo isnepktorima privrednog kriminaliteta PU Zenica da započnu istragu o poslovanju i oni "češljaju" dokumentaciju. Vjerujemd a će svi, osim radnika, biti iznenađeni razmjerama kriminala u ovoj firmi. Nažalost, radnici godinama ukazuju na svjesno obezvrijeđivanje firme, ali radnike niko ne sluša, kazao nam je Pivić.