3.6.09

Halilkanoviću 14 godina




Vijeće Kantonalnog suda u Zenici kojim je predsjedavao sudija Enes Malićbegović jučer je osudilo Semira Semu Halilkanovića na četrnaest godina zatvora zbog ubistva Lorisa Todorovića (33) iz Zenice 12. oktobra prošle godine u "Collegium clubu" u centru Zenice.

Sudija Enes Malićbegović u obrazloženju presude je naveo da je vijeće prihvatilo dokaze iz optužnice, te smatra da se ubistvo dogodilo na način opisan u optužnici, ne prihvatjući dokaze odbrane. U kaznu je uračunat i pritvor od 13. oktobra prošle godine, kada se Halilkanović sam predao u MUP ZDK.

U određivanje visine kazne, prema sudu, kao otežavajuća okolnost utjecalo je što je Halilkanović ranije više puta osuđivan, a 2000. je osuđen na dvije godine zatvora zbog pokušaja ubistva. Advokat optuženog Mladen Veseljak najavio je jučer da će uložiti žalbu na prvostepenu presudu, kad dobije presudu u pisanom obliku.

- Prema onome što je sud prihvatio, kazna je korektna, a i suđenje je bilo korektno. Međutim, mi tvrdimo da se stvari nisu odvijale tim tokom, da se radilo o nužnoj odbrani, odnosno njenom prekoračenju i na tome ćemo bazirati žalbu, kazao je Veseljak. Halilkanoviću je, do pravosnažnosti presude, produžen pritvor i vraćen je u pritvorsku jedinicu KPZ Zenica.