14.4.09

Pomozimo Danisu Kadiću

Mališan Danis Kadić iz Zenice 19. aprila napuniće tri godine. Zbog komplikacija nastalih tokom poroda i u postporođajnom periodu, te neadekvatnog liječničkog vođenja, Danisu su dijagnosticirani poremećaji cerebralnog kretanja.

- Radim 25 sati dnevno, imam fakultet, sinu sam profesor,a ujedno i fizioterapeut. Od rođenja Danis ne zna puzati, ne može i ne smije sjedati, a pri sjedanju nema osjećaj za ravnotežu, ne može ustati, niti može i ne zna hodati. Svakog dana radimo sa njim oko 600 vježbi, koje ponavljamo po dvadesetak puta. Možete misliti kakav je to napor za trogodišnje dijete. Ljekari kažu da će proces rehabilitacije trajati još sedam - osam godina. Zbog evidentnog napretka, nastupili su dadni problemi, koji iziskuju hitnu operaciju, kaže Danisov otac Hamdija.

Danisovi roditelji Larisa i Hamdija žive kod roditelja, naizmjenično uzimaju po nekoliko mjeseci odsustva sa posla, da bi neprekidno bili uz svoje dijete.

- Na klinici Sveti vid u Beogradu operacija očiju, oba oka, može biti izvedena 27. ili 28. aprila, a do 24. aprila je neophodno skupiti četiri hiljade eura. Prodali smo gotovo svu pokretnu i nepokretnu imovinu i više ne možemo sami. Potrebno je uraditi i operacije na kukovima, te nabaviti specijalna kolica, jer je visok gotovo metar, a ima 20 kilograma, ali su oči sada prioritet, kaže Hamdija.

Danis će narednog vikenda obilježiti svoj treći rođendan, jer roditelji neće biti u prilici da mu prirede i da ga proslavi. Porodica Kadić moli dobre ljude da joj pomognu i omoguće da Danis, nakon rođendana, ode na operaciju vida, te time nastavi svoju veliku životnu bitku.

Pomoć za malog Danisa moguće je uputiti putem transakcijskog računa broj 338-580-25051-59321, s pozivom na broj: 2558051593 (UniCredit Bank Zenica; Kadić Hamdija, vlasnik računa), dok su devizne uplate moguće na račun: Kadić Hamdija, Acc.No. 28-58-00737-9, Banka: UNICREDIT BANK, IBAN: BA393385802800737915, SWIFT: UNCRBA22.