14.2.09

Dvije godine poslije

Ni nakon dvije godine od tragedije u pogonu Čeličane ArcelorMittala Zenica Kantonalno tužilaštvo u Zenici nije okončalo istragu i lociralo odgovorne za smrt trojice radnika – Rame Bektaša, Muje Smrike i Ibrahima Hakanovića. Kantonalni tužilac Saša Sarajlić izjavio je da je istraga pri kraju, najavljujući podizanje optužnica najkasnije do kraja ovog mjeseca.

Kako saznajemo, iduće sedmice će u Tužilaštvu ZDK biti saslušano šest osoba, među kojima je i jedan stranac, za koje je istragom ustanovljena odgovornost za nesreću. Tužilac Sarajlić je potvrdio ovu informaciju, ali radi zaštite interesa istrage nije želio otkriti identitet osumnjičenih.

Nesreća u Čeličani desila se u jutro 13. februara 2007. godine, kada je grupa radnika ArcelorMittala sišla u podnožje elektropeći, u namjeri da saniraju kvar na instalacijama. Došlo je do pucanja cijevi i curenja plina argona, a potom i do gušenja Bektaša, Smrike i Hakanovića. Povrijeđena su trojica radnika koji su priskočili u pomoć unesrećenima. /biznis monitor/