1.11.08

Šta jedu osuđenici u KPZ Zenica

U trenucima dok započinjete čitanje ovog teksta, prije ili poslije doručka, ručka ili večere, u subotu, 1. novembra, osam stotina osuđenika Kazneno - popravnog zavoda Zenica jesti će kajganu od tri jajeta, bosanski lonac i sutliju, piti čaj, jesti zdenka-sir i piti kompot. Maloljetnici i oni koji su radili danas će imati dodatni, četvrti obrok. Ako im se obrok pak ne svidi, mogu uzeti tri kuhana jajeta, salamu, med... Dio je to jelovnika kojeg svakodnevno pripremaju za njih deset profesionalnih kuhara i šesdeset pet osuđenika - kuhara. Ekskluzivno za "Sedmicu" zavirili smo u lonce najvećeg bh. zatvora.
- Propisano je da osuđenik dobije hranu energetske vrijednosti dvanaest hiljada kilodžula, ali analize su pokazale da se ta norma prosječno ispuni sa 160 do 180 posto. Ove sedmice dobijaju i do 18 hiljada kilodžula u obrocima, po planu, ali uvijek je stvarna vrijednost 10 do 20 posto veća. Imaju tri obroka, a precizan jelovnik im mora biti okačen sedam dana unaprijed. Maloljetnici i oni koji rade dobijaju marendu, četvrti obrok. Takođe, osuđenik može da promjeni doručak ili večeru, sa jednim od dva alternativna jela. Imamo poseban jelovnik za one kojima ljekar odredi da trebaju da se dijetalno hrane, ali i za one kojima vjerska ubjeđenja nalažu uzimanje isključivo halal - hrane. Za osobe koje to žele, imamo i ručak pripremljen sa svinjskim mesom i proizvodima, kaže Nihad Spahić, direktor Kazneno - popravnog zavoda Zenica.

Jelovnik za proteklu sedmicu nam je ustupljen, a vidjeli smo ga i u kantini, tako da svaki osuđenik može da se eventualno žali na njegov sadržaj. Ipak, niko se ne žali, jer dobijaju i više nego što je propisano. Nije hotelski meni, ali je bolje nego u većini bh. domaćinstava, kažu u Upravi KPZ-a. Osuđenici, u iskrenom razgovoru, se slažu.
- Propisi govore o 600 grama hljeba dnevno, ali mi smo uveli mogućnost neograničenog uzimanje hljeba, a osuđenici mogu birati bijeli ili crni hljeb. Hrana koju dobijaju ima pravilan raspored ugljikohidrata, bjelančevina, masnoća, šećera, sve se provjerava laboratorijski. Medicinski tehničar proba hranu prije osuđenika, ona se analizira, primjerci čuvaju za eventualne dodatne analiza, a ugošćavamo i nenajavljene kontrole Zavoda za javno zdravstvo ZDK. Posljednja posjeta evidentirala je 20.877 kilo džula u obrocima tog dan, kaže Mirsad Ganić, šef odsjeka za osuđeničku kuhinju.

Najzanimljiviji u cijeloj priči je podatak da je većina salata, povrća, voća, pa i mesa koje jedu osuđenici i osoblje KPZ-a iz vlastite proizvodnje.

- Na ekonomiji u krugu KPZ-a i farmi u Begovom Hanu uzgajaju se pilići, ćurke, telad, sije se i sadi gotovo sve, hljeb pravimo u vlastitoj pekari, a kupuje se samo ono što se tehnološki ne možemo proizvesti za prehranu osam stotina osuđenika, kaže pomoćnica direktora KPZ-a za opće i pravne poslove Amira Alijagić.

Pravi mali grad sa više od hiljadu stanovnika tako pravi i milionske uštede državi. A o količini i izboru hrane prosudite sami na osnovu ovosedmičnih jelovnika.

U toku sedmice u jelovniku salata mora biti najmanje tri puta, a mi je prakticiramo prosječno pet puta, voće i kolač najmanje po jedanput, a bude dvaput, i naravno, posebni obroci budu za sve praznike i blagdane, istiće Ganić.
Nedavno su se osuđenici pobunili kad im je dodatno služen burek uz iftare, jer "su se uželjeli ćevapa". Uprava im je ispunila želju, a rečeno nam je da se ćevapi rijeđe naručuju zbog težeg pregleda pri unosu, dok u osuđeničkoj kuhinji ne postoje tehnički uvjeti da bi se odjedanput peklo nekoliko stotina porcija ćevapa.

Ako pak žele dodatno jesti, piti, kupiti od TV uređaja do DVD-a ili potrošiti prosječno do 300 KM koliko mogu zaraditi radom u KPZ-u, osuđenici pare mogu potrošiti u kantini, koja je (vidi fotografiju, op.a.) opremljena bolje nego većina radnji čak i u većim gradovima. O posjećenosti govori podatak da je do sredine protekle sedmice u kantini napravljen pazar (plaćen PDV!) od milion i 56 hiljada KM u ovoj godini!