6.10.08

ZEPS

Sudeći po broju dostavljenih proizvoda koji se natječu za medalje kvaliteta sajma ZEPS, proizvođači hrane iz Crne Gore namjeravaju agresivno nastupiti i na bosanskom tržištu. Od 19 proizvođača, koji su zeničkom sajmu dostavili uzorke 80 proizvoda, osam je iz Crne Gore. Oni su za medalje ZEPS-a predložili čak 47, uglavnom mliječnih i mesnih proizvoda.

Proizvode je kandidiralo i osam proizvođača hrane iz BiH – uglavnom mljekare i proizvođači mesa i meda, a priznanje kvalitete sajma u Zenici traže i kompanije «Puris» iz Pazina i «Gavrilović» iz Petrinje u Hrvatskoj. Ružu ZEPS-a na svojim vinima želi istaći i slovenačka «Vipava 1894».

Iako je prošlogodišnji sajam ZEPS protekao u znaku srbijanskih kompanija, a Privrednoj komori Srbije dodijeljen je i Grand prix Ruža ZEPS-a, zanimljivo je da za medalje kvalitete zeničkog sajma srbijanski proizvođači ove godine nisu kandidirali niti jedan proizvod.

Trinaestočlani žiri, sastavljen od uglednih javnih radnika iz Zenice i Sarajeva, učestvovao je na degustaciji osamdeset prehrambenih proizvoda koji su natječu za prestižno priznanje Zlatne, Srebrne i Bronzane "Ruže ZEPS-a" za proizvod.

Cijelu paletu, od mesnih, preko mliječnih, pa do konditorskih proizvoda i osvježavajućih pića "odabrani" su u dvije grupe probali u ambijentu ekskluzivnog restorana "Dubrovnik", te ih ocjenjivali za izgled, miris i okus. Uz ove ocjene, ZEPS se potrudio da svoju ocjenu dadne i Institut za prehrambene tehnologije Poljoprivrednog fakulteta u Sarajevu na stručnoj bazi, te petočlani žiri, koji je ocjenjivao pakovanje, te sadržaje omota. Ukupan zbir ocjena biće i redosljed nagrada.

Menadžment ZEPS-a pobrinuo se za nepristrasnost tako što su članovi žirija znali šta jedu, ali ne i od kojeg proizvođača. Nagrade najuspješnijim proizvođačima biće uručene uokviru zvanične dodjele nagrada, 11. oktobra.