17.5.08

Svadba

Sekcija za očuvanje bošnjačkih običaja i tradicije Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" iz Zenice autor je ideje o pozorišnoj predstavi "Svadba", u kojoj bi bili predstavljeni stari običaji s početka prošlog vijeka. Ideja je realizovana ovih dana, uz pomoć veteranke zeničkog glumišta, Šefike Korkut - Šunje, koja režira predstavu, te mlade glumce - aktere koji se po prvi put pojavljuju na sceni BNP-a.
- Drago mi je što predstava, osim glume i same forme, ima ideju očuvanja starih zaboravljenih običaja, pa mi je to bilo dodatno zadovoljstvo za rad sa mladim ljudima, kaže Korkut - Šunje.
Inicijator i idejni tvorac Fatima Mašić kaže da je premijera predstave na velikoj sceni BNP-a zakazana za subotu uvečere, a da je scenario za predstavu rezultat višegodišnjeg istraživačkog rada grupe članova Sekcije, po kazivanju zeničkih hanuma.
- Sva kazivanja je objedinila i obradila Safija Imamović, a predstavu uobličila rediteljka Korkut - Šunje. U predstavi su dvoje mladih ljudi, Elmedina Bajramović i Nihad Talić, ali i neki od članova Sekcije, koji su se prije jedanaest godina okupili u prvoj verziji "Svadbe", koju obnavljamo mnogo godina nakon prvih prikazivanja publici. U predstavi učestvuje i vokalna grupa i ansambl "Preporoda", a u jednoj od uloga , efendije, imamo i imama Ramiza Dedića, kazala je Mašić.
Predstava je koncipirana od dijelova, poput "ašikovanja", "prošnje", "djevojačke večeri", "spremanja jela", "ispračaja mlade", "šerijatskog vjenčanja"... tako da će pojedini dijelovi predstave naknadno biti izvođeni u revijalnim programima zeničkog "Preporoda".