21.5.08

Struja


U sjedištu Zeničko-dobojskog kantona, Amer Jerlagić, generalni direktor Elektrptroprivrede BiH jučer je čelnicima ZDK prezentirao planove za izgradnju novih proizvodnih objekata Elektroprivrede na području Zeničko-dobojskog kantona, projektima izgradnje Hidroelektrane Vranduk i bloka "osam" Termoelektrane Kakanj.
Predstavnici menadžmenta Elektroprivrede prezentirali su način izgradnje, finansijsku konstrukciju i ostale elemente ovih projekata, te da bi se izgradnjom ovih energetskih postrojenja na području Zeničko-dobojskog kantona značajnije bi se riješili ne samo problemi u snabdijevanju električnom energijom, već bi to bila i šansa za veće zapošljavanje u lokalnim zajednicama gdje ovi projekti budu realizovani, saopćeno je nakon sastanka održanog bez znanja i prisustva novinara.
Nakon prezentacije, premijer ZDK Miralem Galijašević istakao je da ovi projekti trebaju biti zajednički, jer su od izuzetne važnosti za Kanton, a i za Elektroprivredu, ali da je prethodno potrebno ove projekte na adekvatan način prezentirati lokalnoj zajednici.
Direktor Elektroprivrede, Amer Jerlagić istakao je će kapacitet hidroelektrane Vranduk biti 120 kubnih metara u sekundi, izgradnja bi trajala četiri godine, a vrijednost projekta je oko 93 miliona KM. - Ono što je najvažnije, ova hidroelektrana bi bila rađena ambijentalnom tehnikom, odnosno bila bi uklopljena u krajolik, tako da ne postoji opasnost narušavanja ekološke ravnoteže, ustvrdio je Jerlagić.