5.5.08

Sporazum

Nakon što je Sud BiH prihvatio sporazum između Tužilaštva BiH i optuženog Paška Ljubičića i njegovih advokata, te izrekao presudu kojom je Ljubičića proglasio krivim za krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i osudio ga na deset godina zatvora, jučer su reagovali iz udruženja porodica ubijenih mještana sela " Ahmići 1993".
- Sporazum sa zločincem i navodne olakšavajuće okolnosti još jednom nam ukazuju da istinske pravde za žrtve zločina u posljednjem ratu nema, jer još nisu pronađene ni ukopane sve žrtve Ljubičićevog djelovanja, a on je već pušten na slobodu, kaže se u reagovanju.
Ljubičić je neposredno nakon izricanja presude pušten iz pritvora, a javno je izrazio "sućut svim stradalima, posebno onima koji su izgubili život 16. aprila 1993. godine, kao i danima kasnije, jer je pogriješio, te nije odbio da prenese zapovijed Tihomira Blaškića, koja je bila nelegalna“.
Njemu je na teret stavljen ratni zločin protiv civilnog stanovništvai pomaganje pri napadu na selo Ahmići u općini Vitez 1993. godine u svojstvu zapovjednika 4. bojne vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO). U selu je ubijeno 116 civila, a preživjeli su zatočeni, te poslije protjerani. U Tužilaštvu BiH istiću da, prije nego što je Sudsko vijeće prihvatilo sporazum, o njemu upoznati predstavnici Haškog tribunala (ICTY), kao i predstavnici žrtava iz Ahmića, koji su kazali da nemaju "ništa protiv postizanja sporazuma“. Nije precizinirano sa kim je razgovarano, a u Udruženju tvrde da sa Ahmićanima nije razgovarano.
U kaznu Ljubičiću, kad postane pravosnažna, biće uračunato i oko godinu i po, koju je proveo u pritvoru haškog Tribunala.