28.5.08

Pred utakmicu



Nepoznati autori tokom protekle noći u Zenici su polijepili više stotina plakata sa uvredljivim sadržajem na račun čelnika Nogometnog saveza BiH. Na plakatima koji su uglavnom lijepljeni preko zvaničnih plakata kojima NS BiH najavljuje prijateljsku utakmicu A reprezentacija BiH i Azerbejdžana (u nedjelju 1. juna, stadion Bilino polje, 20.15 sati) ispisano je: «Bojkot! Naciju brukate, državu kradete, sve na sramotite». "Savez napolje"... Ranije su, tokom vikenda, na najfrekventnijim mjestima u gradu ispisani grafiti, također uvredljivog sadržaja na račun NS BiH i njegovih čelnih ljudi.


Ministarstvo unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona informiralo je danas, da je u sjedištu ovog MUP-a, održan sastanak Štaba, imenovanog za planiranje i realizaciju mjera osiguranja prijateljske nogometne utakmice između reprezentacija BiH i Azerbejdžana 1. juna na stadionu Bilino polje u Zenici. Ministarstvo unutrašnjih poslova ZDK-a uradilo je Plan mjera i radnji na osiguranju navedene utakmice, a imajući u vidu zadnja dešavanja oko reprezentacije BiH i određena nezadovoljstva dijela navijača reprezentacije Bosne i Hercegovine, ovo ministarstvo će preduzeti potrebne mjere da bi se navedena utakmica održala u sigurnim uvjetima i da bi bilo spriječeno bilo kakvo ugrožavanje lične i imovinske sigurnosti građana. MUP ZDK-a upozorio je navijače da se pridržavaju zakonskih odredbi i uputa koje se daju u skladu s planiranim aktivnostima povodom te utakmice. «Službenici policije će protiv svih onih koji ne budu postupali prema planiranim mjerama, postupiti u skladu sa Zakonom o sigurnosti održavanja sportskih takmičenja u Zeničko-dobojskom kantonu, čije odredbe su usaglašene sa zakonskim propisima o sigurnosti i posebno s propisima FIFA-e i Evropskom konvencijom o nasilju i nedoličnom ponašanju gledalaca na sportskim priredbama, posebno na nogometnim utakmicama. Nadamo se da će građani uvažiti naša upozorenja, da će potreba policije za preduzimanjem sankcija biti minimalna te da će utakmica biti odigrana u povoljnim sigurnosnim uvjetima”, saopćeno je iz MUP-a ZDK-a.


http://www.dnevniavaz.ba/
Naš jučerašnji tekst "Gavrilo Grahovac može smijeniti čelnike Saveza" podstakao je, bolje rečeno podsjetio federalnog ministra kulture i sporta na ovlaštenja koja ima. Tako je jučer ujutro svom pomoćniku za sport odmah naložio da ispita da li je Nogometni savez BiH zaista registriran kao udruženje građana na nivou FBiH.- Ako budu tako registrirani onda možemo pokrenuti postupak poništenja te registracije i na taj način otvoriti neki proces. Smjenjivati čelnike nije u mojoj ingerenciji. Nadležnost da mijenja rukovodstvo ima Skupština saveza, nema je čak ni državni ministar civilnih poslova u čijoj je nadležnostri i sport, a kamo li entitetski - kazao je za "as" ministar Grahovac. U jednoj je rečenici istakao i svoj lični odnos prema svemu što se događa u Savezu. - Da mogu, čelnici Saveza bi bili smijenjeni u roku 24 sata - bio je jasan prvi čovjek kulture i sporta u Federaciji. Tekst je preuzet iz bh. dnevnika "as"...