17.5.08

PPCmp

Nedavno je poduzeće u stranom vlasništvu PPCmp Zenica d.o.o.(u osnivanju) BiH, kao dio koncerna međunarodnog poduzeća raspisalo konkurs za 32 radna mjesta različitih profila zanimanja isključivo za stanovnike nastanjene na području Općine Zenica. Osnovni cilj je otvaranje proizvodnih pogona na prostoru Općine Zenica sa kompletnom izvoznom orijentacijom i apsolutno čistim svjetskim tehnološkim procesima i digitalnim tehnologijama te garantiranim evropskim prihodima.
Koliko su mladi nezainteresovani, nepovjerljivi i skeptični govori podatak da se na konkurs prijavilo 28 kandidata, a daljnju proceduru ispoštovalo samo njih 15, od postojećih preko 4000 nezaposlenih mladih koliko ih je na Birou Općine Zenica.
Treba spomenuti i to da se od kandidata nije tražilo radno iskustvo, što je danas rijetkost, već samo želja za radom i hrabrost da se upuste u pustolovinu stvaranja jedne uspješne i perspektivne firme u našem gradu, a kojom bi riješili svoj životni standard.
Vlasnik najavljuje da će konkurs biti ponovo objavljen. Priliku ima svako. Dovoljno je reći da je posao od njih 15 dobilo 12 kandidata. No, ukoliko ni ovaj put radna mjesta ne budu popunjena, a što je sramno, bit će prisiljeni uvoziti radnu snagu iz vana, a koja će svakako doći jer se visine primanja apsolutno ne razlikuju od onih u EU, a što zakon kao poduzeću sa stranim ulaganjem, dozvoljava.
Firme u osnovanju nemaju samo problema sa idolentnošću mladih. Da bi pokrenuli biznis, budući poduzetnici moraju savladati moćnu kantonalnu i općinsku birokraciju, a na finansijsku pomoć banaka uglavnom ne mogu računati. Vlasti bi trebale pojednostaviti registraciju, jer veći broj poduzeća znači veće poreske prihode u budžetu, a samim tim i viši standard življenja u našem gradu.


PPCmp