26.5.08

PPCmp, analiza

DA LI IPAK POSTOJE POSTENI KONKURSI ZA POSAO I KOREKTNI POSLODAVCI, PROVJERILI SMO ZA VAS MLADI NEZAPOSLENI ZENICANI
Podmićivanje za dobivanje posla u BiH gotovo da je postala normalna i društveno prihvatljiva pojava.ali, da ima i pozitivnih načina dobivanja posla saznali smo u razgovoru ,od sedam mladih obrazovanih ljudi koji su dobili posao u poduzeću PPCmp Zenica doo BiH , koje posluje kao dio koncerna medjunarodnog poduzeća sa osnovnim ciljem otvaranja proizvodnih pogona I stvaranja mladih privrednika na prostoru Općine Zenica.
Naime, Melisa Vardo ( diplomirani psiholog); Aida Bajrić (diplomirani psiholog);Maja Radovanović (profesor razredne nastave); Berina Softić (Ekonomska škola IV stepen) ; Mirza Krehić (profesor engleskog jezika i književnosti); Amar Ćosić (Tehnička škola, smjer Računarska tehnika i automatika); te Bojan Šukurma (Tehnička škola, smjer Elektrotehničar računarske tehnike i automatike i polaznik „CISCO" akademije) su samo neki od kandidata koji su primljeni na konkurs pomenutog poduzeća koje je tražilo 32 nezaposlena lica različitih profila.
Da je ovo novi pristup izboru kandidata na ovom konkursu - pristup koji je trebalo odavno uvesti u pojam „konkurs" slažu se svi. Ovaj konkurs je imao notu ozbiljnosti i profesionalnosti, a time je ulijevao povjerenje prema poslodavcu..Naime, svi koji smo zadovoljili kriterije konkursa,svjedoci smo procedura koje su stručno obavile osobe u čijoj je nadležnosti bio taj posao, a iste su popračene fantastičnom vremenskom tačnošću, te uz profesionalni rad sa ljubaznom susretljivošću sa nama koji smo konkurisali.
Takodjer smo svi svjedoci koliko smo kod nekih drugih konkursa čekali na odgovor, moljakajući takve poslodavce da nam makar vrate naše dokumente koje smo aplicirali, da bismo ih mogli upotrijebiti za neki drugi konkurs, opet bezuspješan. Ovo nije crnjenje drugih konkursa na koje smo nailazili već činjenično stanje i svi mi samo želimo ovom komparacijom ukazati na kvalitetu pristupa PPCmp poduzeća i pristupa poduzeća kojima smo se prije javljali. Profesionalno obavljeno sa notom misterioznosti koja nas je ohrabrila da damo još više od sebe i da zadovoljimo sve kriterije koji se traže od nas.
Povjerenje je osnova uspjeha. Od nas kandidata koji smo primljeni povjerenje ste stekli. Mi smo svi spremni na nove izazove u poslu. Inače, konkurs je bio drugačiji od svih na koje smo se do sada prijavljivali. Prije svega zbog odredjene tajnosti. To što nismo imali dovoljno informacija ko, šta, kako i gdje nas je inspirisalo. Zatim, jednostavnost i ne maltretiranje oko zahtjeva vezanih za papirologiju i dokumentaciju. Na predhodne konkurse smo plaćali sva ta mnogobrojna uvjerenja i ovjerene kopije, koje poslije nikada nismo dobili nazad. Kod nas u Bosni je poznata riječ „štela","poznanstvo".To što je direktor bio anoniman za sve nam je dalo sigurnost i poruku: „Svi ste za mene jednaki i svima dajem šansu da uspijete".
I takodjer, tu su I oni negativni komentari osoba koje nisu ni pokušale razmisliti, a kamoli pokušale aplicirati. Zanimljivo je spomenuti da se na konkurs na otvorena četiri radna mjesta za menagera prodaje u Evropi, koja podrazumjevaju,obezbijedjen stalni boravak u EU, obezbjedjen stan, službeno auto, svu neophodnu opremu za rad,I sve ostale troskove I vrhunske prihode, ama baš niko nije prijavio, a svi pricaju I teže samo ka Evropi,- kaže jedan od kandidata koji je primljen u radni odnos,-ali niko nije imao petlje da se I prijavi I dokaze u toj istoj Evropi.
Na kraju ovog razgovora kandidati koji su primljeni u radni odnos daju savjet pesimistima, koji nisu vjerovali u konkurs: Pogledajte film THE SECRET – pozitivno razmišljanje čini čuda. Nikoga ne vrijeđamo nećemo ni njih, ali nam je žao što su predispozirani na takvo razmišljanje. Mijenjajte se ljudi, nije sve crno i vjerujte da postoje poštene i dobre stvari. Znamo da ste navikli na negativne odgovore i loše poslodavce, da ste imali bezbroj razočarenja, zato ne možemo vrijedjati vaš skepticizam, ali čemu sjediti kući i smišljati uvredljive komentare bez provjerenih činjenica... a tako loše komentare uputili ste poduzeću koje Vam je ipak I nekima od nas donijelo I svjetla I novine u pristupu poslu , u ovu našu bosansku svakodnevnicu.
Pa razmislite, propustili ste nešto jako dobro, pošteno i korisno. Činite dobro.... dobro se dobrim vraća... a dobro što možete učiniti za sebe je ne trčati „pred rudu" i davati negativne komentare...već probati. Pa ako je nešto neukusno ili loše za vas,- savjetuju ovi mladi ljudi,- ne kažite da morate jesti iz tanjura do kraja, ali vi niste ni probali.
ppcmp7/20080520
Fikreta Hadžiavdić