16.5.08

Otvorena Onkologija u KBZ




Serdžo Konti (Sergio Conti), ministar u Vladi italijanske regije Pijemonte i premijer Ze - do kantona Miralem Galijašević jučer su svečanim presjecanjem vrpce otvorili novoizgrađene prostore Službe za okologiju Kantonalne bolnice Zenica. Najsavremeniji Onkološki centar ima površinu oko 600 kvadratnih metara, a uokviru istog projekta, renovirani su i dograđeni drugi odjeli Službe za interne bolseti na dodatnih 2.000 kvadrata. Italijani su projekat finansiralis a oko milion KM, koliko je uložila i Vlada ZDK, sama Bolnica je investirala oko 700.000 KM vlastitih sredstava, dok je Općina Zenica cijeli projekat pomogla sa oko 200.000 KM.
Prema riječima predstavnika italijanske i vlade ZDK, Onkološki centar ima jednokrevetne i dvokrevetne apartmane u kojim će pacijentima biti pružena adekvatna zdravstvena usluga po standardima kakvi još nisu uspostavljeni ni u Torinu, čije medicinske ustanove su pomogle gradnju zeničke Onkologije, koja će raditi u tijesnoj vezi sa italijanskim doktorima i stručnoj pomoći. Osoblje KBZ imalo je obuku u Torinu, te drugim evropskim centrima. U nastavku gradnje ovog centra, do kraja 2010. godine Italijani i uprava KBZ će zajedno izgraditi centre za prevenciju i epidemiologiju, te registar tumora, služba za telepatologiju i dijagnostiku.
Prije otvaranja Onkologije, potpisan je sporazum o bratimljenju Kantonalne bolnice «Zenica» i Bolničke ustanove «San Giovani Battista» iz Torina. Sporazum su potpisali prvi ljudi ustanova dr. Alija Strika i Đuzepe Galancino (Giuseppe Galanzino). Kako je istakao Galancino, novoformirani odjel u KBZ najmoderniji je ovakav centar u ovom dijelu Evrope, a Italijani, koji su sufinansirali gradnju i nabavku opreme "pomalo su zavisni na najmodernijoj onkološkoj opremi instaliranoj u Zenici".