5.5.08

Optužnica

Sudija za prethodno saslušanje Općinskog suda iz Žepča je potvrdio optužnicu Kantonalnog tužilaštva ZDK protiv Predraga (Duška) Tešanovića (23) iz Istočnog Sarajeva zbog teškog krivičnog djela protiv sigurnosti javnog prometa.
On je 25. aprila prošle godine na području općine Žepče, upravljajući „Golfom 19E“ (961-J-774), krećući se magistralnim putem M-17 iz pravca Doboja u pravcu Zenice, preticao kamion, te u mjestu Donja Golubinja, prešao na lijevu saobraćajnu traku sudarivši se sa kamionom „Mercedes“ (832-J-316) kojim je upravljao Šefik Šehić, da bi potom njegovi saputnici Radenko Trapara (19) iz Istočne Ilidže i Ognjen Aleksić (23) iz Istočnog Sarajeva zadobili teške ozljede, od kojih je Trapara preminuo na licu mjesta, a Aleksić tri sata nakon nesreće u Kantonalnoj bolnici Zenica.
I sam Tešanović je imao životno ugrožavajuće povrede, a nakon stanja kome, dugo je liječen u zeničkoj kantonalnoj bolnici i drugim medicinskim ustanovama. Tek punih 30 sati nakon nesreće utvrđen je identitet stradalih mladića, te ko je vozio "golfa", zbog siline udarca.