27.5.08

Kritika


Premijer Zeničko - dobojskog kantona Miralem Galijašević jučer je javno kritikovao način i procedure koje je uprava i rektorat Univerziteta Zenica, zajedno sa Općinom Zenica, provodila tokom protekle godine.
- Zbog nevjerovatnih propusta u pripremi tenderskih procedura bespovratno je izgubljeno milion KM predviđenih za početak procesa gradnje Pravnog fakulteta i proširenja UNZE. Ove godine opredjelili smo dva miliona KM za taj proces i javno upozoravam nadležne da ne ponopve prošlogodišnje greške, na koje nismo zaboravili, te će nadležni provjeriti je li se zaista radilo samo o sporosti administracije ili nečemu drugom, kazao je Galijašević.
On je kritikovao federalno ministarstvo obrazovanja, zbog "razreza" sredstava za rekonstrukcije škola, po kojem je od šesnaest miliona i 350 hiljada KM predviđenih sredstava, Ze - do kantonu predviđeno 805 hiljada KM ili samo 4, 9 posto sredstava iz budžeta.
- To je žalosno mala cifra, jer kanton vlastitim sredstvima daje deset puta više. Ozbiljno smo razmišljali da odbijemo te "mrvice", ali s obzirom da se radi o djeci i prijeko potrebnim radovima da bi se špkolovala u koliko toliko normalnom okruženju, to nećemo učiniti, što nas ne spriječava da javno prigovorimo na raspodjelu sredstava, kaže premijer Galijašević.