8.5.08

kompleks

U haremu sultan Ahmedove - Čaršijske džamije u Zenici jučer je, povodom 7. maja, dana džamija u BiH, ozvaničen početak radova na gradnji kompleksa, koji će sadržavati biblioteku, stručne i edukativne sadržaje, a prostirati će se na ukupno četiri hiljade kvadratnih metara.
Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zenica Jakub efendija Salkica je kazao da je kompleks koji će biti izgrađen "emanet svih muslimana ovog kraja, jer će on graditi mlade naraštaje i generacije koje dolaze, kroz edukaciju, učenje i privrženost vjeri i moralu". Potpredsjednik Odbora za izgradnju i Predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Muhamed Begagić istakao je da je nakon rata intenzivirana izgradnja džamija u Zenici, te da ih u gradu i okolini trenutno ima sedamnaest.
- Na početak izgradnje se čekalo sedam godina. Objekat će imati amfiteatar, biblioteku, radne prostorije i supermoderne prostore za smještaj musafira, što je nedostajalo Zenici. Sredstva nisu mala, ali vjerujem da neće biti problem da ih obezbjedimo. Početna sredstva smo prikupili na donatorskoj konferenciji, a uskoro planiramo organizirati akciju "Hiljadu vakifa po hiljadu maraka" i ubijeđen sam da će odziv biti veliki, kazao je Begagić.
Muftija zenički Ejub efendija Dautović je proučio dovu, istakavši da se očekuje da će graditelji iz kompanije Almy sagraditi temelje objekta za četrdesetak dana, te tada biti organizirano polaganje kamena temeljca, koje će obaviti reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa efendija Cerić.