12.5.08

Katran i amonijačna voda danima cure u "Mittalu"

Uprava kompanije Arcelor Mittal Zenica danima ćuti da je suočena sa novim ekološkim problemom, istjecanjem katrana i amonijačne kiseline iz cjevovoda novopokrenute Koksare, potvrđeno je "Dnevnom avazu" .
- Od pokretanja pogona dolazilo je do isticanja, ali kad se dogodilo veće izljevanje katrana na beton i travnjake, radnici su upućeni da saperu asfalt i travu, da se katran što manje primjeti, naravno, sve bez posebne zaštitne opreme, potvrdilo nam je nekoliko uposlenika Koksare.
U upravi Mittala se niko nije želio oglasiti, a na ranije upite novinara nadležnim federalnim inspekcijama o dešavanjima u Koksari, rečeno je da "nisu izdata saopćenja, zbog ranijih neugodnih iskustava kompanije sa medijima"!!?? Radnici sa kojima smo kontaktirali rečeno je "da ćute o svemu, jer je to bolje za njih".
Katran i amonijačna voda nastaju kao nus produkti rada koksare, a nakon što se dovoje od koksnog plina, on se spaljuje na jednom od tri plamenika, koji su posljednjih sedmica postali "zaštitni znak Zenice", pogotovo u noćnim satima, dok se katran i amonijačna kiselina specijaliziranim cjevovodom trebaju odvoditi do spremnika i skladišta, odakle se odvoze iz Zenice. Međutim, upravo zbog lošeg prjektovanja i neispitanih cjevi, dolazi do istjecanja katrana i amonijačne vode, vrlo opasnih po okolinu.
Koliko je opasnih tvari isteklo, zašto niko od nadležnih inspekcija i Civilne zaštite Zenica nije obavješten, niko u Mittalu "nije bio nadležan da odgovori". Kao i u slučaju otrovnog ulja piralen, mediji su otkrili "ekološki slučaj", koji je prvo demantovan, pa onda potvrđen, kad je formirana specijalna komisija federalnog Parlamenta.