13.5.08

Godišnjica tragedije




U prisustvu članova porodica, radnika i predstavnika uprave Rudnika mrkog uglja Zenica, jučer je u krugu pogona Raspotočje obilježeno dvadeset šest godina stradanja rudara jame Raspotočje. U stravičnoj eksploziji metana, u noći 12. maja 1982. godine živote je izgubilo 39 rudara treće smjene ovog rudničkog pogona. Jučer su svijeće položili, a zatim fatihom i minutom ćutnje, porodice stradalih i članovi uprave Rudnika obilježili dan najveće rudarske tragedije u centralnoj Bosni.
- Ovo je svojevrsna opomena, kako za nas, tako i vlasnika rudnika, federalnu Vladu, koja mora učiniti sve da se izbjegnu buduće nesreće. Rudnik nije zaboravio svoje komorate, a želim da vjerujem da ni vlast neće zaboraviti obećanja i da će pomoći rudnicima da se modernizuju, a time i smanje mogućnopst stradanja, kazao je direktor Rudnika Zenica Senad Sarajlić.
Nesreću u Raspotočju preživjelo je devet rudara, a jedan od njih i danas je aktivan rudar. Iza poginulih je ostalo pedeset dvoje djece, te šestero koji su na dan nesreće bili još u majčinim utrobama. Svi potomci stradalih su finansirani tokom školovanja, pomognuto je porodicama u stambenom zbrinjavanju, a tradicionalna rudarska solidarnost iskazana je i time da i danas, više od četvrt vijeka kasnije, rudnik finansira starački dom za majku jednog od poginulih komorata.
- To je naša obaveza i dok god tim ljudima treba pomoć, kolege njihovih očeva, muževa i sinova biće uz njih, kazao je Sarajlić.