10.5.08

EPuBIH



Evropski pokret u Bosni i Hercegovini, u sklopu Dana obilježavanja Dana Evrope 2008.godine, na svečanoj akademiji „Bosna i Hercegovina za Evropu" dodijelio je preksinoć zahvalnice predstavnicima zemalja "Višegradske grupe", Češke, Mađarske, Slovačke i Poljska, te općinama partnerima, Gračanici, Vitezu i Žepču, koji su najviše učinila na razvoju i jačanju EPuBIH u proteklom periodu.
Za "evropski otvorenu sredinu" na svečanosti u Bosanskom narodnom pozorištu je općina Šekovići, a evropska organizacija "Mreža Regionalnih razvojnih agencija", koju čine sarajevska Serda, zenički REZ, te još nekoliko razvojnih agencija.
Svečanost, upriličena povodom Dana Evrope bila je prilika da se proglase i ostali laureati, i to Ana Babić (kulturni djelatnik), Markika Dodig (sportaš), muška rukometna reprezentacija BiH (sportski kolektiv), Faruk Širbegović - Širbegović Grupa (poduzetnik), Bosnafarm –Lukavac (kompanija).
Za evropske prijatelje ove godine proglašeni su Oli Ren (Olli Rehn), Miroslav Lajčak i Petra Rot (Roth), a za države - evropske prijatelje BiH su proglašeni Slovenija, Francuska, Njemačka, Poljska i njemački grad Frankfurt.
Na kraju dvosatne manifestacije za najevropskiji grad u BiH je proglašena Zenica, a njen načelnik Husejin Smajlović za "evropskog načelnika BiH" za 2008. godinu.
Uokviru Dana Evrope, koje je upriličio Evropski pokret u BiH, nagrade za "Evropljanku i Evropljanina godine" su dobili i Jasmila Žbanić i Igor Davidović, održan je nogometni turnir na kojem je pobjedila ekipa Modrića - Maxime, te rok koncert u centru Zenice.