24.5.08

CIBOS, granate...

Pet dana nakon tragedije u visočkom selu Dubrave, u kojoj su rezajući granate kao staro željezo poginula braća Asko i Belmedin Hasanović, a teže povrijeđene još tri osobe, MUP Ze - do kantona je jučer poslijepodne podnio Izvještaj o krivičnom djelu protiv četiri osobe, tri zaposlene u preduzeću "CIBOS" u Zenici, te protiv oca stradalih mladića.
Osumnjičeni su direktor poslovne jedinice CIBOS-a u Zenici Ćazim Talam (65), njegovi pomoćnici Kemal Kadirić (56) i Emir Frndić (57), te komercijalista u firmi Damir Lončarić (57), te otac stradalih mladića Asim Hasanović (56) iz Visokog. Protiv njih je Kantonalnom tužilaštvu Zenica podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu "Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materijala" u vezi sa krivičnim djelom "Teška krivična djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine".
U krugu firme „Samostalna djelatnost skupljanje i prodaja sekundarnih sirovina“, Asima Hasanovića došlo je do eksplozije sječenih artiljerijskih projektila, koje je Hasanović izuzeo na skladištu sekundarnih sirovina preduzeća „CIBOS“ u Zenici. On ih je, zajedno sa svojim sinovima rezao brenerom, saopćio je MUP ZDK.

- O nama i poslu je rečeno mnogo neistina, pa i to da je ova roba uvezena iz inostranstva. Mi smo od fizičkog lica iz Zenice, koje nas je i ranije snadbjevalo starim željezom, kupili košuljice granata, od kojih je većina bila prepolovljena, sa certifikatom od turske jedinice EUFOR-a i Civilne zaštite Zenica, da su bezopasne, pregledane i da su faktički staro željezo. Zbog ranijih loših iskustava već dvije godine Mittal, koga mi snadbjevamo željezom, ne želi to u isporukama, pa smo ih odvojili i uskladištili. Naš snadbjevač iz Dubrava je triput insistirao da mu predamo tu robu, da će je on isječi i obraditi dalje, te smo nakon gotovo 18 mjeseci skladištenja, to i učinili, ponavljam - sa certifikatima od nadležnih. Sve to zna policija, dobili su te papire i za nas je ova prijava više nego čudna i isforsirana, kaže za "Dnevni avaz" Ćazim Talam, direktor poslovnice CIBOS-a u Zenici.